Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slovensko je podľa ombudsmanky v ťažkej situácii: Do pléna ju prišla podporiť aj prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prišla na zasadnutie parlamentu vypočuť správu o činnosti verejného ochrancu práv za minulý rok, ktorý predstavila verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, Zobraziť galériu (8)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prišla na zasadnutie parlamentu vypočuť správu o činnosti verejného ochrancu práv za minulý rok, ktorý predstavila verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dnešné rokovanie na parlamentnej schôdzi svojou prítomnosťou obohatili aj verejná ochrankyňa práv Mária Patarkyová so svojou správou za rok 2019 a prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá si ju prišla do pléna osobne vypočuť. Má na to špecifický dôvod.

Kancelária verejného ochrancu práv (VOP) dostala počas minulého roku až 2800 podaní. Podnety z toho tvorili 2100 podnetov. VOP spočítala približne 130 porušení základných práv a slobôd v dokopy 104 podnetoch. Desať podnetov riešila kancelária vo vlastnej gescii. V rokovacej sále parlamentu dnes rečnila za prítomnosti viacerých poslancov verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Slovensko je podľa ombudsmanky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podľa ombudsmanky je dôležité presadzovať výraznejšiu ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva, detí, seniorov či menšín. Situácia sa v tejto oblasti podľa nej zlepšuje pomalým tempom. Tieto slová hovorila za prítomnosti slovenskej hlavy štátu Zuzany Čaputovej.

Slovensko je v ťažkej situácii

Ombudsmanska si myslí, že je povinnosťou verejného ochrancu práv predkladať parlamentu správu o svojej činnosti, pretože je osobitným kontrolným orgánom NR SR. „Slovensko sa nachádza v ťažkej situácii, ktorú potrebuje zvládať tak, aby ľudia mali dôveru voči prijímaným opatreniam. Poslaním ombudsmana je aktívna participácia pri ochrane právneho štátu. Musí preskúmavať podnety, ktoré poukazujú na porušenie základných ľudských práv a slobôd osôb,“ povedala v pléne Patakyová. Tento rok je podľa ombudsmanky samostatnou prílohou správy aj 22 odporúčaní verejného ochrancu práv NR SR.

Čaputová počúva prejav Patakyovej
Zobraziť galériu (8)
Čaputová počúva prejav Patakyovej  (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Právny štát musí podľa Patakyovej zmenšiť priestor, v ktorom by mohlo dochádzať k samostatnej nespravodlivosti. „Aj v roku 2019 som bola v činnosti verejnej ochrankyne práv vedená snahou o výkon funkcie nezávisle, nestranne, apoliticky a odborne. Mojou ambíciou bolo zosilniť hlas tých fyzických a právnických osôb, ktorých problémy spadali do mojej pôsobnosti tak, aby rezonovali v činnosti orgánov verejnej správy. Zastávala som princíp, že verejná moc musí byť vykonávaná v dobrej viere, spravodlivo, múdro a s ohľadom na jej skutočný účel,“ povedala na záver.

Čaputová verí, že pochopia jej odkaz

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že poslanci pochopia jej podporu úradu verejnej ochrankyne práv. Novinárom to hlava štátu povedala predtým, ako si prišla na zasadnutie parlamentu vypočuť správu o činnosti verejného ochrancu práv za minulý rok.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/ Martin Baumann)

Nový parlament - nová príležitosť

"Je tu nové zloženie parlamentu, čiže aj nová príležitosť pristúpiť k prezentácii tejto správy novým spôsobom. Verím, že moja účasť tomu prispeje," povedala Čaputová novinárom. Svojou účasťou na zasadnutí chce hlava štátu naplniť prísľub verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej, že ak jej to pracovné povinnosti dovolia, správu o činnosti jej úradu si príde vypočuť, pretože je presvedčená, že by sa im malo venovať viac pozornosti zo strany predstaviteľov verejnej moci.

Prezidentka pripomenula, že správa o činnosti ombudsmanky poukazuje na deficity, ktoré treba odstrániť. Správa je podľa prezidentky podstatná aj z hľadiska práv a postavenia seniorov v zariadeniach sociálnych služieb, čo bolo zvýraznené situáciou s novým koronavírusom. Správa tiež podľa Čaputovej poukazuje napríklad na práva detí v trestnom konaní, ako aj ďalších zraniteľných skupín.

Viac o téme: Zuzana ČaputováMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu