Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

KORONAVÍRUS Dobré správy z východu: Dve zariadenia pre seniorov sú bez nákazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Bernd Wuestneck/dpa via AP)

PREŠOV - Zamestnanci Zariadenia pre seniorov (ZpS) Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata majú negatívne výsledky testov na COVID-19. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Po oznámení negatívnych výsledkov testov v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove prišla dobrá správa aj na Cemjatu. Ani u jedného zo zamestnancov ZpS Harmónia sa ochorenie COVID-19 nepotvrdilo. Zdravotníci odobrali vzorky všetkým 75 pracovníkom priamo v areáli zariadenia ešte minulý týždeň. Výsledky prichádzali postupne a v pondelok (27. 4.) sa ich podarilo definitívne skompletizovať. Všetky testy boli negatívne, vďaka čomu už v zariadení s istotou vedia, že nikto zo zamestnancov nemá nový koronavírus," uviedol Tomek.

V celom zariadení aj naďalej podľa jeho slov platí prísny hygienický režim, ktorý má zabezpečiť pre klientov čo najvyššiu možnú ochranu pred ochorením COVID-19.

Rovnako tak aj v Spišskej Novej Vsi

Výsledky testovania na ochorenie COVID-19 všetkých 98 zamestnancov v Domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi sú podľa predbežných informácií negatívne. Uviedol to riaditeľ tunajšieho domova dôchodcov Štefan Šiška s tým, že výsledky testovania dostali zamestnanci na svoj súkromný mobilný telefón.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vo štvrtok (23. 4.) sa uskutočnilo hromadné testovanie na ochorenie COVID-19 všetkých zamestnancov v domove dôchodcov v Spišskej Novej Vsi, ktorí v súčasnosti pracujú. Testovanie bolo bezplatné, zabezpečené sponzorsky. Riaditeľ hovorí, že v zmysle prijatých vládnych opatrení by sa v najbližších dňoch malo uskutočniť testovanie všetkých prijímateľov sociálnych služieb aj v tomto zariadení. Podľa Šišku v domove dôchodcov už na začiatku mimoriadnej situácie prijali prísne preventívne bezpečnostné opatrenia.

Klienti nesmú opúšťať zariadenie a rovnako sú tam zakázané aj návštevy. Riaditeľ domova dôchodcov spoločne so zamestnancami vytvárajú podmienky na prijateľné zvládnutie situácie. Šiška dodáva, že napriek prijatým opatreniam, ktoré sú prísne a obmedzujúce, od uplynulého víkendu skúšobne umožnili klientom návštevy “na bráne“, to znamená osobný kontakt s najbližšími príbuznými za dodržania bezpečnej vzdialenosti.

„Pri vstupe do areálu sú pre prijímateľov sociálnych služieb osadené lavičky s vyznačením 2-metrového odstupu od svojich blízkych. Verím, že náš dobrý úmysel budeme spoločne rešpektovať a za primeraný čas už budeme komunikovať všetci štandardne,“ uzavrel riaditeľ.

Viac o téme: TestovaniePandémiaSlovenskoPrešovSpišská Nová VesKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu