Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Tatrách pozor na lavíny: Dopoludnia platí mierne nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

POPRAD - Vo Vysokých a Západných Tatrách platí dopoludnia v najvyšších polohách mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

V týchto polohách sa v úzkych žľaboch, terénnych depresiách a zatienených miestach ešte môže nachádzať suchý neprerobený sneh, ktorý leží na veľmi tvrdej podkladovej vrstve firnu. V profile sa tak vyskytuje veľký rozdiel tvrdosti dvoch vrstiev, ktoré nie sú dostatočne zviazané a je ich možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Popoludní sa vplyvom oteplenia stupeň zvýši na mierny aj v stredných polohách. V ostatných pohoriach platí dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo, čo je prvý stupeň, popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo. Počas dňa sa očakáva oteplenie, preto sa hlavne v stredných polohách na južných svahoch môžu vyskytnúť aj samovoľné menšie lavíny a splazy. Tendencia lavínového nebezpečenstva je s príchodom oteplenia počas dňa stúpajúca.

Do horských oblastí Slovenska začal prúdiť po okraji tlakovej výše teplý vzduch, čo prinieslo výrazné oteplenie. Teploty vzduchu sa dnes ráno pohybovali od -5°C (2 600 m) do 1°C (1 000 m). Fúkal mierny južný až juhovýchodný vietor s rýchlosťou 3 až 6 m/s (11 až 22 km/h), v nárazoch na hrebeňoch miestami 15 m/s (54 km/h). Povrch snehovej pokrývky je rôznorodý, na náveterných stranách vyšších polôh je často sneh vyfúkaný na tvrdý zmrznutý podklad, na záveterných zatienených stranách najvyšších polôh je uložený vo vankúšoch a menších doskách a na južných stranách sa vytvorila silná kôra. Počas dňa očakávame oteplenie aj v najvyšších polohách, preto sneh oťažie a bude vlhnúť, najmä v stredných polohách.

Viac o téme: LavínyLavínové nebezpečenstvoVysoké TatryHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu