Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

KORONAVÍRUS Desivá predpoveď: Vrchol nás len čaká! Toto bude najkritickejší deň, opatrenia musíme dodržiavať

Priebeh koronavírusu v krajine odhaduje Inštitút zdravotnej politiky Zobraziť galériu (5)
Priebeh koronavírusu v krajine odhaduje Inštitút zdravotnej politiky (Zdroj: Inštitút zdravotnej politiky, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Prognózy o šírení nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, sa rôznia. Niektoré sú pesimistické, iné trocha odvážnejšie. Jednu z týchto predpovedí pre našu krajinu vypočítal aj Inštitút zdravotnej politiky (IZP), ktorý hovorí jasnou rečou, a síce to, že sme sa vybrali správnou cestou, no ešte nemáme ani zďaleka vyhraté.

"Na základe dostupných dát o incidencii a prevalencii ochorenia COVID-19 v Slovenskej republike a najlepších dostupných modelov predikujeme, že opatreniami postupne zavedenými do 16. 3. 2020 sme výrazne pomohli spomaliť šírenie ochorenia," začína štúdia svoje prvé riadky. Ako príklad uvádza viaceré grafy vypovedajúce o tom, ako vplýva správanie obyvateľstva na šírenie vírusu.

Čím viac sa ľudia pohybujú, tým viac nakazených bude

Prvý z mnohých grafov štúdie ukazuje dopad ochorenia na obyvateľov z pohľadu mobility (presúvania sa občanov) po území Slovenska. Simulácia je prezentovaná na spomínanom grafe, kde červená farba predstavuje najvyššiu mobilitu a zelená zase najnižšiu.

Dopad epidémie podľa mobility obyvateľstva
Zobraziť galériu (5)
Dopad epidémie podľa mobility obyvateľstva  (Zdroj: Inštitút zdravotnej politiky)

Choroba zrejme udrie najintenzívnejšie po 100 dňoch

"Pri vysokej mobilite obyvateľstva (žiadne alebo takmer žiadne obmedzenia) nastáva peak (absolútny vrchol krivky) infekcie už 26 dní od začiatku simulácie. Pri strednej mobilite obyvateľstva (stredne prísne obmedzenia) je vrchol infekcie nižší (25 percent populácie) a nastáva neskôr (60. deň). Pri výrazných obmedzeniach mobility (uzatvorené školy, povinná karanténa okrem nevyhnutných nákupov, atď.) je efekt nižšieho peaku a pomalšieho nástupu choroby najvýraznejší. Aj keď celkový pomer nakazených je stále na vrchole 10 percent, táto situácia nastáva až po 110 dňoch od začiatku simulácie," píše sa v štúdii.

KORONAVÍRUS Desivá predpoveď: Vrchol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Spôsoby opatrení vlády

Štúdia tiež prichádza s grafickými znázorneniami kriviek, ktoré hovoria o zaberaní zdravotných lôžok v nemocniciach, ktoré zaberajú ťažko chorí pacienti. Čím je vyšší počet ľudí v karanténe, tým ich menej na takýchto posteliach skončí.

Kým pri nulových opatreniach (čierna farba) týchto pacientov môže na lôžkach skončiť takmer 300-tisíc, pri uzavretí škôl a univerzít (zelená) je to takmer 250-tisíc, pri prípadovej izolácii (oranžová) takmer 200-tisíc, pri domovej izolácii formou domácej karantény (žltá) je to necelých 150-tisíc a nakoniec pri kombínácii prípadovej izolácie, domácej karantény a vyhýbaniu sa osobám starším ako 70 rokov (modrá) je to necelých 100-tisíc obsadených lôžok. Tieto krivky sa samozrejme v dosiahnutí vrcholu časovo líšia, kým pri "ničnerobení" sa vrchol objaví prakticky do niekoľkých dní, pri totálnej izolácii sa o niekoľko desiatok dní až týždňov posúva.

Porovnanie dopadu pandémie z pohľadu vládnych krokov
Zobraziť galériu (5)
Porovnanie dopadu pandémie z pohľadu vládnych krokov  (Zdroj: Inštitút zdravotnej politiky)

Kritický bude podľa predpovede stý deň

Keďže ideme skôr podľa scenára totálnej izolácie, možno podľa odborníkov scenár najvyššieho možného počtu nakazených dosiahnuť až v stý deň od prvej infekcie na Slovensku. V tomto prípade štúdia ráta s viac ako 500-tisíc nakazenými, pričom symptómy by prejavovalo len vyše 322-tisíc jedincov. Hospitalizovaných by bolo viac ako 23-tisíc ľudí a na JIS-ke by pravdepodobne skončilo viac ako 3-tisíc ľudí.

Za najkritickejší označujú experti práve stý deň po prvotnej nákaze
Zobraziť galériu (5)
Za najkritickejší označujú experti práve stý deň po prvotnej nákaze  (Zdroj: Inštitút zdravotnej politiky)

Stav bude potrebné udržať dlhšie ako 14 dní

Štúdia sa však nespolieha len na predpovede a prízvukuje aj nutnosť viacerých opatrení, ktoré v štúdii nie sú zahrnuté. Tiež sa predpokladá, že súčasný stav bude platiť podstatne dlhšie ako 2 týždne. "Po prerátaní na potrebu hospitalizácií je to zvládnuteľná hodnota (pri postupnom doplnení kapacít). K tejto situácii by však došlo v prípade, že zavedené opatrenia zostanú v platnosti najbližšie 3 až 4 mesiace (peak sa dosiahne po 110 dňoch) a v závislosti od miery prevalencie, ktorú je potrebné dosiahnuť na zabezpečenie kolektívnej imunity. Scenár prísnych opatrení limitujúcich mobilitu v krajine je kvôli vplyvu na bežný život a ekonomiku krajiny nepravdepodobný, a preto je potrebné zabezpečiť aj iné formy opatrení," píše sa v komentári štúdie.

Viac o téme: PredpovedeKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu