Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensko sa valí rekordne vysoký tlak: Varovanie! Toto nám hrozí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Bolí vás hlava alebo muži nezvládate takú fyzickú námahu ako inokedy? Môže byť za tým nezvyčajný vysoký tlak vzduchu, ktorý trápi Európu a má byť citeľný až do stredy.

Vysoké tlakové výše sú podľa odborníkov charakteristické skôr pre letné alebo jesenné obdobie. Ako uvádza český meteorológ Rudolf Kovařík pre novinky.cz, "nestáva sa to často, aby bol takto vysoký tlak vzduchu. Ja sa môžem do svojich záznamov dostať najviac tridsať rokov späť, ale na takto vysoký tlak som nenarazil."


Najlepšiu predpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


Včera stúpal tlak na našom území až nad hranicu 1045 hPa, pričom dnes môže vyjsť až k hodnote 1050 hPa. Podľa iMeteo.sk by malo ísť o najvyššie januárové hodnoty atmosferického tlaku po roku 1951 na našom území. "Vtedy v Hurbanove vystúpil tlak na 1045 hPa," uviedli s tým, že táto hodnota bude zrejme prekonaná. Absolútny rekord však padol v roku 1907, kedy sa tlak vzduchu na našom území pohyboval až okolo 1055 hPa.

 

Utorkové merania SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal tlak vzduchu takmer 1050 hPa (v prepočte na hladinu mora). Informoval o tom na sociálnej sieti. "Podľa operatívnych údajov sme na Slovensku včera v neskorých večerných hodinách zaznamenali mimoriadne vysoké hodnoty tlaku vzduchu. Najvyššiu hodnotu tlaku sme namerali v Kuchyni pri Malackách, až 1049,6 hPa (v Brezne 1049,0 hPa)," konkretizuje.

O tom, že hodnota vôbec nie je bežná, svedčí aj to, že podľa slov SHMÚ sme naposledy podobnú situáciu zaznamenali 16. februára 2008, kedy hodnota tlaku vzduchu na stanici Dolný Hričov dosiahla ešte o málo viac, 1049,9 hPa. V minulosti sme namerali aj hodnoty cez 1050 hPa, naposledy na Vianoce v r. 1963. 

 

Čo môže spôsobiť tlaková výš?

Vysoký atmosferický tlak sa podľa českého meteorológa môže prejavovať tým, že dámy môže bolieť hlava, a dosť nepríjemne. Striedanie nadmorských výšok v kombinácii s alkoholom môže byť nepríjemné pre ľudí so srdcovým ochorením, uvádza meteorológ. "Nie je to nič fatálneho, ale tie prejavy to sprevádza," doplnil, pričom popísal najčastejšie prejavy, ktoré ľudia pociťujú.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pri vysokom tlaku vzduchu môžu meteosenzitívni a citliví jedinci pociťovať točenie hlavy, dokonca až závrate. "Je možné, že človek napríklad v pohode nedodýchá nejakú prácu, ktorá inokedy pre neho nie je žiadnym problémom. Zrazu to nemusí byť ono," konštatoval Kovařík a pripomenul, že bežný tlak vzduchu sa pohybuje okolo 1014 HPa.

Viac o téme: PočasieBolesť hlavyTlaková výš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu