Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Harabin možno pôjde kvôli Labsimu do Alžírska

 O vydaní Labsiho rozhodol bratislavský krajský súd 30. novembra, ten sa voči rozhodnutiu odvolal.
O vydaní Labsiho rozhodol bratislavský krajský súd 30. novembra, ten sa voči rozhodnutiu odvolal. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Štefan Harabin pred svojim rozhodnutím o vydaní teroristu Mustafu Labsiho do Alžírska nevylučuje, že sa stretne so svojim alžírskym partnerom. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v rámci stretnutia s českým ministrom spravodlivosti Jiřím Pospíšilom.

Ako povedal Harabin, vždy keď rozhoduje, preveruje si skutkovú podstatu veci. Rovnako to bude aj teraz. O vydaní Labsiho rozhodol bratislavský krajský súd 30. novembra, ten sa voči rozhodnutiu odvolal. O vydanie požiadalo Slovenskú republiku Alžírsko, pretože tam bol právoplatne odsúdený v neprítomnosti. Na päť rokov nepodmienečne za prípravu teroristických útokov vo Francúzsku a falšovanie dokladov bol Mustafa Labsi odsúdený 29. marca 2006 aj vo Francúzsku.

Český a slovenský minister svoje stretnutie zhodnotili ako mimoriadne pozitívne. Rokovania sa týkali najmä postavenia predsedov súdov. Podľa Harabina by predseda súdu nemal byť len štatistom a "okrasnou ozdobou", ale mal by mať viac právomocí a rešpekt. Na budúci rok pripravuje ministerstvo novelu zákonu o sudcoch a súdoch a obnovenie inštitútu súdnych čakateľov.

Český minister Pospíšil ocenil zmeny v súdnictve, ktoré sa na Slovensku uskutočnili a označil ich ako veľmi inšpiratívne a viaceré sa rozhodol uplatniť aj v Česku. Špeciálne chcú na budúci rok riešiť Centrum bezplatnej právnej pomoci. Práve toto centrum, okrem iného, minister v rámci svojej trojdňovej návštevy Slovenska navštívi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu