Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Fico: Dzurinda je zákerný klamár!

Robert Fico: Dzurinda je klamár a podávam na neho trestné oznámenie za ohováranie
Robert Fico: Dzurinda je klamár a podávam na neho trestné oznámenie za ohováranie (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes opätovne odmietol výčitky lídra opozičnej SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, že sa na kúpe pôvodne reštituovaného pozemku obohatil o milióny korún.

Práve iné sporné prevody reštituovanej pôdy v Slovenskom pozemkovom fonde nedávno vyvolali koaličnú roztržku medzi Ficom a šéfom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. Fico novinárom povedal, že na svojho predchodcu podá trestné oznámenie. "Pán Dzurinda je zákerný klamár. (...) Podávam na pána Dzurindu trestné oznámenie," vyhlásil Fico na tlačovej konferencii.

Premiér odmietol, že jeho kúpa 800 metrov štvorcových vinice sa dá prirovnať ku kontroverzným prevodom parciel v SPF, pre ktoré bol odvolaný z funkcie ministra pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Vinohrad totiž kúpil ešte ako opozičný politik v roku 2002. Parcela bola podľa neho reštituovaná začiatkom 90. rokov; jej vlastníčka ju predala v roku 1997 právničke, od ktorej ju Fico kúpil.

Dzurinda v piatok vytkol premiérovi, že parcelu kúpil za asi 37.000 Sk, pričom už vtedy vraj meter štvorcový v lokalite stál 1000 až 2000 korún. Podľa súčasnej trhovej ceny tak Fico na pozemku zarobil asi šesť miliónov Sk, tvrdil Dzurinda. Expremiér dodal, že Fico už pri kúpe pozemku vedel o chystanej zmene využitia parcely na stavebné účely.

Premiér dnes zopakoval, že na tomto pozemku v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto neplánuje stavať. "Je to vinica, bude to stále vinica," dodal. Prečítal tiež stanovisko mestskej časti, podľa ktorej nie je na jeho pozemku možné v súčasnosti stavať.

Práve sporné prevody štátnej pôdy nedávno dostali vládnu koalíciu na pokraj rozpadu. Stalo sa tak po zverejnení informácií o prevode zhruba milióna štvorcových metrov pozemkov, ktoré získala firma údajne blízka Mečiarovej strane. Námestník šéfa pozemkového fondu Branislav Bríza, ktorý bol nominantom HZDS, pridelil parcely v rámci reštitúcií ľuďom, od ktorých ich odkúpila firma GVM blízka Mečiarovej strane za 13 miliónov Sk. Pozemky pod Tatrami však mali podľa niektorých médií trhovú hodnotu až 1,5 miliardy korún. Bríza následne oznámil odchod z funkcie; roztržku medzi Ficom a Mečiarom následne vyvolala požiadavka premiéra, aby z čela ministerstva pôdohospodárstva odišiel Jureňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu