Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Fico: Klamstvá a konštrukcie pána Dzurindu, to už je zákernosť

Premiér odmietol Dzurindove obvinenia, že zarobil na pozemkoch z reštitúcií.
Premiér odmietol Dzurindove obvinenia, že zarobil na pozemkoch z reštitúcií. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Predseda opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes obvinil premiéra Roberta Fica z toho, že na transakcii s pôvodne reštituovanými pozemkami v Bratislave v minulosti zarobil asi šesť miliónov korún.

Expremiér Dzurinda prirovnal tento prípad k prevodom reštituovanej pôdy, ktoré spustili koaličnú roztržku medzi Ficom a predsedom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. Fico však toto prirovnanie odmietol, pretože podľa neho pozemky kúpil až o niekoľko rokov neskôr, než boli reštituované.

"Premiér podľa najskromnejších odhadov zarobil šesť miliónov korún," vyhlásil pred novinármi Dzurinda. Fico kúpil 800 metrov štvorcových pôvodne vinohradníckych pozemkov v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto za asi 37.000 Sk. V čase, keď k obchodu došlo, však podľa Dzurindu tieto parcely boli určené na stavebné účely a mali vyššiu hodnotu. "Dobre vedel, že nekupuje vinice, ale stavebný pozemok," poznamenal expremiér. Fico podľa neho za meter švorcový tejto pôdy zaplatil necelých 50 Sk. Podľa najskromnejších odhadov stál meter štvorcový 1000 až 2000 korún, tvrdil však Dzurinda.

Premiér Fico na mimoriadnej tlačovej konferencii vyhlásil, že pôdu kupoval výlučne so zámerom pestovania viniča. "Nikdy tam nebudem stavať," povedal. "Preto aj cena bola zodpovedná vinohradu," reagoval Fico na tvrdenia, že trhová hodnota pozemku bola mnohonásobne vyššia.

Lukratívne parcely v hlavnom meste získala podľa Dzurindu v rámci reštitučnej zámeny osoba z Nového Mesta nad Váhom. Tá ich neskôr predala doktorke, od ktorej ich kúpil premiér. V bezprostrednom susedstve Ficovho pozemku vlastnia podľa Dzurindu pozemky tiež príbuzní štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Dušana Muňka.

"Klamstvá a konštrukcie pána Dzurindu, to už je zákernosť," poznamenal Fico k výčitkám svojho predchodcu. Dôkazom toho, že pozemok nekupoval zo špekulatívnych dôvodov, má byť podľa neho skutočnosť, že pozemok nekúpil hneď po jeho reštitúcii, ale až o niekoľko rokov neskôr. "Nie som idiot, aby som si pre 800 metrov nejakého vinohradu pokazil povesť a dobré meno," uzavrel premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu