Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrušovský: Dzurinda ma sklamal

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda KDH Pavol Hrušovský je sklamaný, že šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa poponáhľal s návrhom na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Podľa neho sa ešte malo diskutovať a dohodnúť prípadný scenár, ak by Ficova vláda padla.

„Som trošku sklamaný, že sme nedokázali trošku viacej diskutovať, Mikuláš Dzurinda vyvinul iniciatívu trošku individuálne,“ povedal pred novinármi Hrušovský. KDH podporí návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi, rozhodli o tom predsedníctvo hnutia a poslanecký klub. „Nemožno sa uspokojiť s vyriešením celej pozemkovej kauzy tak, že tu je jeden zlý Mečiar a dobrý Fico,“ zdôvodňuje Hrušovský.

Tvrdí, že KDH sa pripojilo k ďalším dvom opozičným stranám, pretože Fico síce obviňuje zlého Mečiara zo zodpovednosti za kauzu na fonde, ale naďalej ĽS-HZDS zostáva jeho koaličným partnerom. Hrušovský si myslí, že opozícia by mala diskutovať o tom, čo príde, ak vláda padne. Podľa neho bude potrebné nájsť také riešenie, aby nevznikla totálna kríza. „Žiaľ, my sme sa k tejto diskusii nedostali,“ upozornil Hrušovský.

Šéf kresťanských demokratov sa domnieva, že zvolanie schôdze o vyslovení nedôvery predsedovi vlády nie je zbytočné, hoci opozícia nedisponuje dostatočným počtom hlasov. „Je to ústavné právo poslancov,“ uviedol Hrušovský. Dzurindu podozrieva z toho, že pri hlasovaní sa chce spojiť s Vladimírom Mečiarom a jeho ĽS-HZDS. KDH podľa Hrušovského nebude rokovať s poslancami ĽS-HZDS, aby v parlamente podporili takýto návrh. "Vládna koalícia je krehká, ale ja určite s Vladimírom Mečiarom vyjednávať o podpore odvolania vlády nebudem. Vladimír Mečiar sa pre mňa nestal politickým partnerom na rokovanie,“ zdôraznil predseda KDH.

Hrušovský povedal, že ĽS-HZDS sa dnes ocitlo v pomerne smiešnej pozícii tejto vládnej koalície. „Ak niekto ráta, že by budúca vláda mohla vzniknúť s účasťou HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom, v takejto vláde nech nikto s KDH neráta, ani Mikuláš Dzurinda,“ vyhlásil Hrušovský.

Opozícia dnes začala zbierať podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Ficovi. Predsedovia SDKÚ-DS a SMK Mikuláš Dzurinda a Pál Csáky o tom informovali na spoločnej tlačovej besede.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu