Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Celosvetová hanba pre Slovákov, prieskum ukázal našu pravú tvár: Centrum nenávisti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: archív topky, Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci zase raz ukázali svoju tvár. Z krajín Európskej únie totiž najmenej súhlasia s tým, že by homosexuáli, lesbičky a bisexuáli mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli. Vyplýva to z tohtoročného prieskumu Eurobarometer o diskriminácii.

Podľa prieskumu sa len 31 percent Slovákov stotožňuje s tým, že by gejovia, lesbičky a bisexuáli mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli. Až neuveriteľných 59 percent našincov naopak s týmto tvrdením nesúhlasí. Zvyšných desať percent si zvolilo možnosť neviem. Slovensko teda z krajín EÚ obsadilo poslednú priečku.

Po kliknutí na obrázok si môžete pozrieť kompletné výsledky prieskumu.

Pre príklad, obyvatelia susedného Maďarska sú v názoroch takmer "pol na pol". Len šesť percent Maďarov sa nevedelo rozhodnúť, 48 percent si myslí, že by LGBT komunita mala mať rovnaké práva ako heterosexuáli a 46 percent našich južných susedov má opačný názor.

Prečítajte si aj: Vynikajúce filmy s LGBT tematikou: Sú kvalitné a učia tolerancii

Aj konzervatívni Poliaci sa umiestnili lepšie ako Slováci. Takmer polovica z nich (49 percent) vyjadrila súhlas so spomínanou otázkou, 45 percent naopak nesúhlasí. 

Švédi, ktorí skončili na prvom mieste, sú v názore na túto otázku ukážkovo jednotní. Suverénnych 98 % ľudí je za rovnaké práva pre LGBTI komunitu ako pre heterosexuálov.

Na chvoste vo viacerých otázkach

Prieskum sa však zaoberal aj inými otázkami. Konzervatívne Slovensko sa takmer vo všetkých objavilo v druhej polovici rebríčka. S názorom, že nie je nič zlé na sexuálnom vzťahu medzi osobami rovnakého pohlavia, sa nestotožnilo 61 percent Slovákov, súhlasilo len 29 percent opýtaných. Našej krajine sa tak ušla pomyselná tretia priečka od chvosta.

Prieskum Eurobarometer.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto:ec.europa.eu)

Až 70 percent Slovákov nesúhlasí ani s uzatváraním manželstiev medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Dvadsať percent opýtaných vyjadrilo podporu a zvyšných desať percent sa nevedelo rozhodnúť.

Viac o téme: HomosexuáliPrávaŠtatistikaSlovenskoEurobarometerHeterosexuáli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu