Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zmena, ktorá sa dotkne každého Slováka: Rodné čísla skončia, každý dostane kód

Rodné čísla nadobro skončia Zobraziť galériu (3)
Rodné čísla nadobro skončia (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Novinka, s ktorou prichádza ministerstvo vnútra v aktuálnom období bude mať pomerne zásadný dopad na obyvateľstvo a administratívu ako takú. Rezort sa po rokoch rozhodol skoncovať so systémom rodných čísel, ktoré slúžia ako identifikačný znak fyzickej osoby. Na uskutočnenie tohto kroku majú plán.

Na otázky o tejto problematike sa vyjadril tlačový odbor ministerstva vnútra. "Projekt Informačného systému Identifikátor fyzickej osoby sa pripravuje už od roku 2010, keď bola pripravená štúdia uskutočniteľnosti. V prvej fáze z Operačného programu informatizácia spoločnosti, v druhej fáze z OP Integrovaná infraštruktúra," potvrdil pre Topky tlačový odbor z ministerstva.

Nahradia ich identifikátory

To, čo nahradí tieto čísla, je už známe. "Rodné číslo ako trvalý identifikačný údaj fyzickej osoby v informačných systémov štátnej správy postupne nahradia identifikátory fyzických osôb," popísalo ministerstvo, pričom dodalo, že nový systém bude fungovať na báze základného jednoznačného identifikátora. "Ten bude tvorený utajeným postupom, nebude dostupný pre používateľa a bude slúžiť len na identifikáciu fyzickej osoby pri výmene údajov v rámci informačných systémov. Zo základného identifikátora sa transformáciou zdrojovej a špecifickej časti vytvoria  identifikátory pre výmenu identifikácie v rôznych sektoroch  - sektorový identifikátor fyzickej osoby," popisuje rezort vnútra tvorbu týchto identifikátorov.

Zmena, ktorá sa dotkne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Náhodne generované čísla

Pri tvorbe tohto identifikačného prvku zohrá významnú úlohu číselná randomizácia. "Bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby (BIFO pozn. red) – verejný identifikátor, bude uvedený na príslušných dokladoch a využívaný pri identifikácií osoby. Bude to náhodné 10-miestne číslo generované kryptografickými metódami," dodáva ministerstvo a prízvukuje, že bude zároveň viesť register týchto identifikátorov, ktorý bude súčasťou Informačného systému identifikátora fyzických osôb.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

So zmenou prišiel sám rezort

Ministerstvo priznáva, že so zmenou prichádzajú priamo z vlastnej iniciatívy a majú na to aj zdôvodnenie. "Po dátume 31.12.2053 bude totiž problém generovať nové rodné čísla tak, aby neboli duplicitné s predchádzajúcimi rodnými číslami," vysvetlilo nadchádzajúce zmeny ministerstvo. "Rodné číslo totiž požiadavkám dnešných informačných systémov už nepostačuje. Jedným z dôvodov je chybovosť pri jeho prideľovaní a následné neželané duplicity, ktoré spôsobujú v reálnom živote problém najmä občanovi. Ďalším je napríklad možnosť zneužitia osobných údajov, ktoré rodné číslo obsahuje – je možné z neho zistiť vek a pohlavie nositeľa, čo pri hromadnom spracovaní môže poskytnúť pre určité subjekty zaujímavé informácie s komerčným využitím," pokračuje ministerstvo.

Už teraz je však jasné, že toto prevratné opatrenie sa dotkne aj rozpočtu. "Výdavky súvisiace s integráciou informačných systémov iných rezortov do prostredia MV SR odhadujeme v rokoch 2020-2022 na 4,8 mil eur. Pri stanovaní výdavkov MV SR vychádzalo z vlastných skúseností. Objem výdavkov, ktoré si narátali iné rezorty, bude tiež predmetom rokovaní a MV SR sa bude zaujímať o spôsob ich výpočtov," uzavrel rezort a priznalo, že navrhované zmeny prispejú k ochrane osobných údajov, takže navrhované zmeny sú aj v intenciách prijatých európskych zákonov o ochrane osobných údajov - GDPR.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraRušenieRodné čísla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu