Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Fico: Dubčekove myšlienky sú živé a inšpirujúce

Robert Fico počas prejavu na spomienku Alexandra Dubčeka.
Robert Fico počas prejavu na spomienku Alexandra Dubčeka. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Myšlienky Alexandra Dubčeka sú podľa predsedu vlády Roberta Fica stále živé a sú inšpiráciou a výzvou. Fico to povedal v prejave na dnešnej pietnej spomienke na cintoríne v bratislavskom Slávičom údolí pri príležitosti 15. výročia Dubčekovho úmrtia.

"Dubčekovská politika, ako služba pre ľudí, zostáva pre mňa a pre mojich najbližších spolupracovníkov v strane Smer-SD i vo vláde inšpiráciou a výzvou," povedal Fico s tým, že jeho prítomnosť pri Dubčekovom hrobe je dôkaz živosti Dubčekových myšlienok a dá sa chápať ako mravný záväzok pokračovať na ceste, ktorú Dubček nakreslil.

Fico citoval Dubčekov výrok pri preberaní čestného doktorátu na univerzite v Bologni v roku 1988, podľa ktorého k demokracii patrí kultúrnosť politickej diskusie, tolerantnosť, citlivosť a dialóg. "Nechcem tvrdiť, že sa nám v tejto oblasti vždy darilo, i keď sme sa o to usilovali. Opojenie zo slobody slova bolo niekedy príliš silné. Učiť sa tolerantnosti pochopiť, vypočuť si názory iných, to je vari najzložitejší problém skutočnej demokratizácie," citoval Fico s tým, že bez praktického pochopenia skutočnej znášanlivosti v politike nemožno hovoriť o demokracii, ani o kultúrnosti spoločnosti.

Slovenská spoločnosť bude podľa Fica tým viac získavať sebavedomie, čím hlbšie sa ponorí do štúdia myslenia slovenských vzdelancov i politikov, ktorí sa zapísali do povedomia Európy, medzi ktorými bol aj Dubček. Z odkazu Dubčeka si Fico váži najmä posolstvo humanistu, vedomého si zodpovednosti za civilizáciu na Zemi i dôraz na budovanie vedomostnej spoločnosti spolu s vedcami. Európski politici sa podľa Fica nerozpakujú hlásiť k Dubčekovi ako významnej osobnosti európskeho socialistického hnutia. "Sme šťastní a hrdí, že Dubček je tu s nami, že aj po rokoch sú jeho myšlienky živé a majú pre nás inšpiratívny náboj," uzavrel Fico.

Podľa Dubčekovho priateľa, historika Ivana Laluhu, sa Dubčekove myšlienky dajú uplatňovať aj v súčasnosti. "Hodnoty, z ktorých vychádzala jeho politika sú hodnotami pôvodnej európskej civilizácie a kultúry - humanizmus, sociálna spravodlivosť, slušnosť, tolerancia. Týchto hodnôt by sa ani praktický politik, ani ostatné štruktúry, ktoré riadia spoločnosť, nemali zbavovať," povedal pre médiá s tým, že Dubček bol politikom hodnôt a v tom bola hodnota jeho politiky. Súčasná sociálnodemokratická orientácia slovenskej vlády sa podľa Laluhu dá považovať za "istého" pokračovateľa dubčekovskej tradície "s perspektívou, ktorá tu nepochybne je a o ktorú sa treba usilovať."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu