Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Lekári zaznamenali prvý prípad chrípky

BRATISLAVA - Lekári zaznamenali prvý prípad chrípky v tejto sezóne. Vírus izolovali špecialisti v utorok. Informovala o tom Veronika Wiedermannová z Úradu verejného zdravotníctva, ktorý zastrešuje monitorovanie nákazlivých chorôb. V predchádzajúcej sezóne laboratória potvrdili výskyt chrípky až v januári.

Chrípkou sa podľa Wiedermannovej nakazila pacientka, ktorá vyhľadala lekársku pomoc v Bratislave. Išlo o vírus typu A H1. "Sami sme prekvapení, toto sa nám ešte neprihodilo," reagovala na skoré odhalenie vírusu Hana Blaškovičová z Národného referenčného centra pre chrípku, ktoré ho izolovalo. Ďalšie testy by mali odhaliť, aký má vírus typ neuraminidázy, teda antigénu, ktorý mu napríklad pomáha vnikať do buniek napadnutých organizmov. Akonáhle odborníci zistia, o aký typ ide, pribudne k označeniu vírusu aj tretie písmeno - N, dodala Blaškovičová.

Chrípka typu A podľa lekárov ľuďom spôsobuje zvyčajne väčšie ťažkosti ako typy B a C. Spôsobuje aj epidémie. Blaškovičová však zatiaľ nevedela povedať, či skoré odhalenie vírusu naznačuje, že chrípka spôsobí problémy na celom Slovensku. "Môže to byť len lokálny výskyt," povedala.

Pozitívnou správou je pre ľudí podľa Blaškovičovej to, že proti vírusu je účinná tohtosezónna vakcína proti chrípke. "Väčšina zaočkovanej populácie by mala byť pred vírusom chránená," dodala.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva už skôr upozornili, že počas jesene a nasledujúcej zimy môže na Slovensku prepuknúť chrípková epidémia. V predchádzajúcich rokoch totiž podľa štatistík na chrípku ochorelo menej ľudí než v minulosti, a preto je podľa lekárov pravdepodobné, že sa situácia počas tejto chrípkovej sezóny zhorší.

Chrípka na rozdiel od iných podobných ochorení trápi pacientov vysokými teplotami. Vystupujú nad 38 stupňov Celzia a sprevádza ich aj triaška či zimnica.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu