Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Smer chce vyzdvihnúť zásluhy Dubčeka

Alexander Dubček
Alexander Dubček

BRATISLAVA - Najsilnejšia vládna strana Smer-SD možno navrhne zákon, ktorým vyzdvihne hlavnú postavu reformných komunistov z roku 1968 Alexandra Dubčeka. V rozhovore pre časopis Týždeň sa o tom zmienil poslanec Smeru-SD Boris Zala.

Strana v stanovisku zaslanom ČTK takúto iniciatívu nevylúčila. Koalícia v uplynulých dňoch ocenila niekoľko predstaviteľov bývalého komunistického režimu, kontroverzie vzbudila aj snaha koaličnej SNS zákonom oceniť bývalého politika Andreja Hlinku.

Zala v rozhovore pre týždenník tvrdil, že v zákone by sa mali oceniť Dubčekove zásluhy o spustenie demokratizačného procesu v bývalom Československu. Reagoval tak na návrh SNS označiť Hlinku v zákone za Otca národa a priznať mu zásluhy o Slovenskú republiku. "Ak Hlinka prejde v tejto podobe, tak ja budem ten, ktorý bude navrhovať, aby to pokračovalo Alexandrom Dubčekom. Napríklad s formuláciou, že sa zaslúžil o demokratizáciu," dodal.

"Strana Smer-sociálna demokracia má k Alexandrovi Dubčekovi mimoriadne pozitívny vzťah, ktorý predstavitelia strany Smer-sociálna demokracia prejavujú pri každej príležitosti. Iniciatívu o spomínanom zákone teda nemôže strana Smer - sociálna demokracia vylúčiť," reagovala pre ČTK hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová.

Na budúci rok uplynie 40 rokov od začiatku reformného procesu v bývalom Československu. Práve Dubček sa stal symbolom pokusu "socializmu s ľudskou tvárou". Do vrcholovej politiky sa znovu vrátil po 20 rokoch po páde komunizmu ako predseda federálneho parlamentu a predseda Sociálnodemokratickej strany Slovenska.

Niektorí opoziční poslanci minulý mesiac obvinili vládu, že glorifikuje komunistických funkcionárov a umelcov poplatných bývalému režimu. Nesúhlasné reakcie vyvolalo odhalenie pamätnej tabule s citátom spisovateľa Vladimír Mináča na historickej budove parlamentu. V sídle ministerstva zahraničných vecí zas premiér Robert Fico a minister Ján Kubiš odhalili plastiku bývalého československého komunistického ministra zahraničných vecí Vladimíra Clementisa. Tomu kritici vyčítali okrem komunistickej minulosti aj podiel na odsune maďarského obyvateľstva z južného Slovenska.

Dubčeka podľa prieskumu spred troch rokov väčšina Slovákov označila za kľúčovú a pozitívnu osobnosť národných dejín, niektorí historici či pamätníci mu však vyčítali nesmelosť, slabosť a nerozhodnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu