Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovská tragédia v Košiciach: Pred 40 rokmi sa vykoľajila električka a umrelo 9 ľudí

V Košiciach si pripomenuli tragédiu, pri ktorej zomrelo deväť ľudí.
V Košiciach si pripomenuli tragédiu, pri ktorej zomrelo deväť ľudí. (Zdroj: dpmk)

KOŠICE – Presne pred 40 rokmi, 30. októbra 1978 sa v Košiciach stala najväčšia dopravná tragédia. Vykoľajila sa električka a pri tejto tragickej nehode umrelo 9 ľudí a desiatky bolo zranených, mnohí ťažko. Medzi obeťami boli aj štyria mladí ľudia do 18 rokov.

Túto obrovskú tragédiu si v pondelok 29. októbra pri pamätníku na Festivalovom námestí pripomenulo niekoľko Košičanov, ktorí haváriu prežili. I po toľkých rokoch však na hrôzu ktorú zažili nevedia zabudnúť a stále ju majú pred očami. „Bolo to hrozné. Všade bola krv, rozhádzané veci, krvácajúci a stonajúci ľudia,“ spomínajú.

Nehoda sa stala krátko po 7,00 hodine ráno. Električka č. 6 začala naberať rýchlosť dole z kopca od zastávky pri nemocnici. Vodička už súpravu nedokázala ubrzdiť a tá sa vykoľajila na Festivalovom námestí. V tom čase bolo v oboch vozňoch okolo 200 cestujúcich. Podľa pamätníkov, rýchla zdravotná pomoc prišla ihneď i vďaka blízkosti nemocnice. Na následky zranení skonala i samotná vodička. Vyšetrovanie tejto nehody bolo ukončené s tým, že zlyhal ľudský faktor.

Dopravný podnik mesta Košice si uctil obete nešťastia vyvesením čiernej zástavy na budove sídla spoločnosti. Všetky električky vypravené v deň smutného výročia majú  na spätných zrkadlách pripevnené symbolické čierne stužky.

„Ani po 40 rokoch nezabúdame na tragédiu, ktorá hlboko a navždy zasiahla rodiny obetí a účastníkov nešťastia z 30. októbra 1978. V mene Dopravného podniku mesta Košice vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým tragickej nehody. Verím, že nič podobné tomuto nešťastiu sa už nikdy nezopakuje,“ povedal na margo smutného jubilea riaditeľ DPMK Richard Majza. Dopravný podnik mesta Košice po nehode prijal bezpečnostné opatrenie nariaďujúce električkám na Triede SNP vo svahu smerujúcemu k Amfiteátru úplne zastaviť.

Obete z električky

Feciskaninová Galina, 17 rokov, študentka, Bardejov

Garanská Anna, 79 rokov, dôchodkyňa, Košice

Harčariková Mária, 17 rokov, študentka, Hatalov

Hric Alexander, 74 rokov, dôchodca, Košice

Kolárik Igor, 36 rokov, pracujúci, Košice

Lešková Eva, 48 rokov, pracujúca, Košice

Lileková Marta, 26 rokov, pracujúca, Tichý Potok

Šestáková Jana, 14 rokov, študentka, Košice

Žadanský Milan, 14 rokov, študent, Košice

Viac o téme: NehodaDopravaTragédiaElektričkaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu