Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava bude mať nové EČV: Možnosti pobúrili, prečo sú na výber práve tieto skratky?

Verejnosť môže v ankete vybrať novú skratku evidenčného čísla pre okres Bratislava. Zobraziť galériu (2)
Verejnosť môže v ankete vybrať novú skratku evidenčného čísla pre okres Bratislava. (Zdroj: Prezídium Policajného zboru)

BRATISLAVA – Koniec BL, na výber sú štyri nové možnosti. Polícia v piatok zverejnila na sociálnej sieti anketu, v ktorej môžu ľudia hlasovať za nové evidenčné číslo vozidiel pre bratislavský okres. Komentujúci ale ihneď upozorňovali na to, že niektoré zo skratiek obsahujú písmenká, ktoré sa v slove Bratislava ani nenachádzajú. Prečo je to tak?

V roku 2010 sa minuli tabuľky s písmenkami BA, od budúceho roka už nebudú k dispozícii ani tie so skratkou BL. „Celkovo si budete môcť vybrať zo štyroch možností: BD, BE, BI a BT," uviedla na sociálnej sieti Polícia Slovenskej republiky. 

Verejnosť však niektoré z možností zarazili. „Čo má D a E s Bratislavou?“ pýtal sa aj Lukáš. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka objasnil, že skratky pre označovanie jednotlivých okresov na tabuľkách s evidenčným číslom sú ustanovené v zákone o cestnej premávke. „Do účinnosti vyhlášky 9/2009 Z. z. boli pre bratislavský okres ustanovené iba skratky BA a BL,“ vysvetlil M. Slivka.

Ako ďalej uviedol, skratky ustanovené vo vyhláške bolo možné vybrať buď zo zostávajúcich voľných písmenných kombinácií z názvu mesta Bratislava, alebo z nasledujúceho voľného písmena z abecedného poradia - BD a BE. Niektoré skratky už ale nie je možné použiť, keďže ich používajú iné slovenské mestá.

BR má Brezno, BS Banská Štiavnica, BA a BL sú v obehu pre hlavné mesto. BI a BT, ktoré sú taktiež na výber, boli ustanovené. Ak sa pýtate, prečo v možnostiach nie je aj BV, odpoveď je jednoduchá. Skratka nebola ustanovená zákonom.

Pre potreby evidenčného čísla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto/noveaspi.sk)

Viac o téme: BratislavaEvidenčné čísla vozidiel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu