Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zlá správa! Slovenská pošta znovu zdražuje: Za listy a balíky zaplatíme viac, pozrite sa o koľko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Ďalšie zdražovanie na pošte. Od pondelka vstupujú do platnosti zmeny v zásielkových tarifách, ktoré by mali pokryť náklady pošty pri doručovaní zásielok v zahraničí. Zdražovanie prichádza iba niekoľko mesiacov po poslednom zvyšovaní cien, ktoré pošta zaviedla 1. januára 2018.

Ceny sa menia pre univerzálne zásielky do zahraničia. Pošta sa k tomuto kroku rozhodla, pretože zmeny od začiatku roka nepomohli vykryť všetky náklady Slovenskej pošty. „Aktuálna úprava nastavuje tarify na výšku, ktorá výrazný rast nákladov zohľadňuje. Ide predovšetkým o náklady súvisiace s tzv. terminálnymi poplatkami – odmenami zahraničným poštám za doručenie zásielok – a dopravou, ale aj o interné náklady Slovenskej pošty,“ povedala hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

Zmena sa dotkne doporučených a poistených listových zásielok, a tiež niektorých druhov listov a balíkov. Z piatich najvyužívanejších kategórií medzinárodných zásielok sa najmenšia miera zdraženia týka listov do Českej republiky, naopak v najväčšej miere sa zdražia doporučené listy inde do Európy.

Zlá správa! Slovenská pošta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Ušetriť môžete, ak na podanie zásielky použijete ePodací lístok, odporúča Slovenská pošta. Zákazníkov tak pri doporučených a poistených listoch ocení zľavou 10 centov, v prípade balíkov až 20 centov.

Podľa hovorkyne Slovenskej pošty sú ceny za zásielky na Slovensku v porovnaní s okolitými krajinami nízke. Ostať by to tak malo aj po poslednom zvýšení cien.

Zdražovanie taríf prišlo osem mesiacov od poslednej úpravy cien, ktorú spoločnosť spustila začiatkom tohto roka. Slovenská pošta však tvrdí, že ceny za zásielky dlhšie neupravovala. „Ceny za medzinárodné zásielky nemenili až deväť rokov - tarifa bola naposledy komplexne upravená v roku 2009,“ informovala Macková.

Viac o téme: ZásielkaListBalíkSlovenská pošta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu