Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Inflácia sa v auguste naďalej zrýchľovala, odniesol si to hlavne nárast ceny potravín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Inflácia v auguste 2017 ďalej zrýchľovala, rastú najmä ceny potravín. Uviedol to v komentári k augustovej inflácii Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"Dôvodom zrýchľujúcej inflácie v posledných mesiacoch sú najmä rastúce ceny potravín (najmä mlieka a masla) a zvýrazňujúce sa dopytové tlaky na infláciu prichádzajúce zo silnejúcej domácej spotreby, ktorú nahor tlačí silný trh práce. V auguste sme však opätovne mohli pozorovať aj zdraženie pohonných hmôt," spresnil. 

Hlavným ťahúňom inflácie v posledných mesiacoch sú podľa neho jednoznačne ceny potravín. Tie síce v auguste v porovnaní s júlom v priemere zlacneli o 0,4 %, toto zlacnenie však ide výlučne na vrub sezónneho poklesu cien ovocia a zeleniny. Po zohľadnení tradičnej sezóny ceny potravín v auguste medzimesačne vzrástli o 0,6 %, opäť najmä v dôsledku rastúcich cien masla.

"K zrýchľovaniu inflácie v posledných mesiacoch prispieva aj silnejúca domáca spotreba, ktorá sa začína postupne prejavovať na zvyšovaní dopytových tlakov na infláciu. Na rozdiel od minulých rokov už sekundárne efekty nižších cien energií nebrzdia rastúce tlaky na ceny prichádzajúce zo silnejúcej spotreby, a tak oživeniu dopytovej inflácie nič nebráni," poznamenal.

"K inflačnému cieľu ECB (tesne pod 2 %) sa inflácia v SR bude približovať len pomaly a tohto roku ho pravdepodobne zatiaľ nedosiahne. Inflácia by sa mala držať na úrovni okolo 1,5 %, respektíve tesne nad touto úrovňou aj počas ostávajúcich mesiacov roka. Rast cien by mali nahor tlačiť najmä rastúce ceny potravín a zotavujúca sa dopytová inflácia, keď silný trh práce a zlepšujúca sa spotrebiteľská dôvera budú ďalej tlačiť na rast spotreby slovenských domácností. Na rozdiel od minulých rokov pritom už zotavujúci sa spotrebiteľský dopyt netlmia sekundárne efekty klesajúcich cien energií, ktoré v minulosti absorbovali časť dopytových tlakov na ceny. Naopak, ceny pohonných hmôt už v druhej polovici roka nebudú medziročnú infláciu zdvíhať až tak výrazne, ako tomu bolo v úvode roka, keďže štatistický vplyv bázického efektu už z veľkej časti odznel," dodal Koršňák. 

"Aj keď očakávame v jeseni mierne zrýchlenie medzimesačného tempa rastu cien, na medziročnej úrovni sa tento rast prejaví len slabo, ak vôbec. Do konca roka by sa medziročná miera inflácie mala pohybovať v okolí 1,5 %, s celoročným priemerom mierne nad 1 %," doplnil Tibor Lörincz, ekonomický analytik Tatrabanky.

Štatistický úrad SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny sa v auguste 2017 v porovnaní s júlom 2017 v úhrne nezmenili. V auguste 2017 v porovnaní s augustom 2016 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,5 %. V priemere za osem mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1,1 %. 

Viac o téme: PotravinyInfláciaNárast cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu