Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

V kauze kyselinári je ďalší doživotný trest

Rastislav Šitta
Rastislav Šitta

BRATISLAVA - V kauze kyselinári dnes vyniesol senát Špeciálneho súdu (ŠS) ďalší doživotný trest. Udelil ho obžalovanému Rastislavovi Š., ktorého uznal za vinného z vraždy šéfa skupiny Františka Mikera.

Ďalšiemu obžalovanému Jozefovi K. senát v tejto veci trest neuložil, lebo je už odsúdený na maximálny, doživotný trest za vraždu tzv. bielych koní. Tretí z hlavných aktérov Peter L. si odsedí 12 rokov v druhej nápravnovýchovnej skupine za pomoc pri trestnom čine vraždy a lúpeže. Súd uznal za vinného v kauze v prípade lúpeže rodinného domu aj Martina K., ktorý by si mal odsedieť 12 rokov v tretej nápravnovýchovnej skupine (NVS). Martin K. je však v súčasnosti na úteku.

Jozef K., Peter L. a Martin K. budú musieť podľa rozsudku nahradiť škodu spôsobenú lúpežným prepadnutím manželskému páru z Modry v hodnote 2,7 milióna korún. Ostatných siedmich obžalovaných senát ŠS v prípade Františka Mikera a lúpeže v rodinnom dome v Modre spod obžaloby oslobodil. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Za vecný dôkaz pri vražde Mikera považoval súd duralový tlmič, ktorý sa našiel spolu so zbraňou u Petra L. Na tlmiči ostali stopy krvi zavraždeného Mikera. Predpoklad, že by táto krv podľa analýzy DNA mala patriť niekomu inému, je podľa predsedu senátu ŠS Jána Hrubalu 1:7 000 000. Dôležitý je podľa Hrubalu aj fakt, že o Mikerovi nikto nič nevie od začiatku februára 2001. Súd tak dospel k záveru, že ho zastrelili jeho kumpáni. Ako ďalej Hrubala v zdôvodnení rozsudku uviedol, najdôležitejšími v tomto bode obžaloby sú výpovede Petra L. a svedka Martina S., ktoré sú takmer identické. Petrovi L. navrhol prokurátor za pomoc pri vražde Mikera a za pomoc pri lúpeži v rodinnom dome v Modre, odkiaľ zobrali majiteľom domu minimálne 2,7 milióna korún, trest 15 rokov v tretej NVS.

V záverečnej reči minulý týždeň Peter L. oľutoval, že sa k činu priznal a spolupracoval s vyšetrovateľom, keď mu navrhol prokurátor takýto trest. "Dostali by ste viac ako 15 rokov, keby ste sa nepriznali," povedal dnes predseda senátu Petrovi L. Peter L. dostal trest v dolnej hranici sadzby. Rastislav Š., Jozef K. sa proti rozsudku odvolali na mieste, Peter L. si počká na písomné vyhotovenie. O odvolaniach odsúdených teda bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Špeciálny prokurátor využije na odvolanie zákonom stanovenú lehotu osem dní. Ďalší traja obžalovaní, ktorí boli v ochranke Jozefa K. a Rastislava Š. a ktorých senát dnes oslobodil spod obžaloby, sa vzdali odvolania.

Rastislava Š. a Jozefa K. za asistencie Petra L. viedla k vražde ich spoločného šéfa Františka Mikera nespokojnosť s prerozdeľovaním peňazí z nezákonného nadmerného odpočtu DPH, ktorý si uplatňovali pri predaji bezcenného softvéru. S touto ekonomickou trestnou činnosťou súvisia aj vraždy tzv. bielych koní, za ktoré už boli minulý rok všetci traja aktéri kauzy odsúdení špeciálnym súdom. Rastislav Š. vtedy dostal 25 rokov odňatia slobody v tretej NVS, Jozef K. doživotie a Peter L. 7 rokov v druhej NVS. Rastislavovi Š. a Petrovi L. sa však dnešným rozsudkom Špeciálneho súdu tieto tresty zrušili. Celú kauzu kyselinári by mal ŠS zavŕšiť až rozsudkom v ekonomickej časti, ktorá súvisí s nelegálnym nadmerným odpočtom DPH.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu