Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

HZDS považuje gardy za fašistické

Vytváranie polovojenských oddielov považujeme za prejav fašizácie, povedal Mečiar
Vytváranie polovojenských oddielov považujeme za prejav fašizácie, povedal Mečiar (Zdroj: TASR)

POPRAD - Europoslanci za Ľudovú stranu-Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) predložia na budúcu stredu Európskemu parlamentu (EP) stanovisko k vytváraniu maďarských gárd. Informoval o tom dnes počas rokovania Republikového predstavenstva ĽS-HZDS v Poprade predseda Vladimír Mečiar.

"Vytváranie polovojenských oddielov považujeme za prejav fašizácie a sme proti tomu, aby sa takéto silové jednotky s určením voči konkrétnym štátom vytvárali kdekoľvek v Európe," zdôraznil Mečiar. Europoslankyňa Irena Belohorská dodala, že stanovisko v plnom znení zverejnia po jeho odovzdaní v EP.

Kubišovi chýba jasný postoj Fideszu a Sólyoma

Slovenská strana oceňuje odmietavý postoj maďarskej vlády i premiéra Ferenca Gyurcsánya k vytvoreniu Maďarskej gardy, na druhej strane stále chýba jasné stanovisko opozičného Fideszu i prezidenta Lászlóa Sólyoma. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš to dnes tlmočil svojej maďarskej partnerke Kinge Gönczovej pri neformálnom rozhovore v rámci neformálneho stretnutia šéfov diplomacií krajín Európskej únie (EÚ) v portugalskom meste Viana do Castelo. Kubiš to povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru SITA.

"Jasne som vyjadril našu veľmi odmietavú pozíciu v súvislosti s Maďarskou gardou," povedal Kubiš pre SITA s tým, že ocenil pozíciu maďarskej vlády i premiéra Ferenca Gyurcsánya. "Nezdržal som sa a povedal som pani ministerke, že doteraz chýba jasné stanovisko opozičného Fideszu i prezidenta MR Lászlóa Sólyoma," dodal Kubiš. Gönczová sa podľa Kubiša zaujímala o priebeh vyšetrovania prípadu Hedvigy Malinovej, na čo Kubiš podľa vlastných slov odpovedal, že vec je v rukách súdov a prokuratúry a slovenská strana má záujem na vyriešení kauzy. "Obaja sme sa zhodli, že je prirodzené a zákonité, že ak vznikajú podobné otázky, konzultujeme ich ako susedné krajiny a vyjadrujeme sa k nim," povedal Kubiš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu