Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Pod Mostom SNP vyrastá záhadná stavba: Všeobecné ohrozenie, mesto začalo konať

Stavba pod Mostom SNP Zobraziť galériu (5)
Stavba pod Mostom SNP (Zdroj: Martin Bublavý )

BRATISLAVA - Čo za stavbu vyrastá pod bratislavským Mostom SNP? Spoločnosť Zemegula, ktorá má v prenájme priestory vyhliadkovej veže UFO, začala stavať priamo pod Mostom SNP objekt, ktorý vzbudil záujem verejnosti. Aj podľa primátora Iva Nesrovnala má stavba ďaleko od toho, čo by považoval za primerané.

Most SNP - problémová stavba

Spoločnosť Zemegula požiadala mesto o predĺženie nájomnej zmluvy ešte pred troma rokmi. Súčasťou zmluvy sú aj pozemky a budova. Tie sú nevyhnutné k prevádzke vyhliadkovej veže. Vstupné priestory do veže boli však v havarijnom stave, preto spoločnosť navrhla rekonštrukciu na vlastné náklady.

Stavba pod Mostom SNP
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Stavba pod Mostom SNP
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Po rekonštrukcii mala byť stavba odovzdaná mestu ako vlastníkovi. K návrhu spoločnosť pripojila aj vizualizácie s tým, že pod Mostom SNP má vzniknúť aj turistické informačné centrum. Projekt schválila aj hlavná architekta mesta s pripomienkou, že stavba musí mať minimalistický zásah do architektúry Mosta, riešenie musí byť nadčasové a kompozične musí rešpektovať hmotové a tvarové riešenie stavby mosta.

Nedôsledne schválený projekt?

Nakoniec mestskí poslanci projekt schválili. Rekonštrukcia je v procese, no podľa mnohých úpravy pod mostom prekračujú dohodnutý rámec.

"Ako je možné vidieť aj z fotografií, konštrukcia stropu obostavia dôležité súčasti konštrukcie mosta, ktorým sú mostné ložiská. V tomto mieste sa nachádzajú dve pevné ložiská, ktoré podopierajú mostný trám prostredníctvom kĺbového uloženia. V prípade, ak zostane konštrukcia stropu "stavby" tak, ako je dnes vidieť, kontrola a prípadná údržba týchto ložísk bude značne komplikovaná, ak vôbec bude možná," napísal František Brliť, projektant, ktorý stál za minuloročnou rekonštrukciou vozovky mosta, na sociálnej sieti.

Podľa neho konštrukcia priamo ohrozuje statickú spoľahlivosť časti nosnej konštrukcie mosta. Je preto nevyhnutné okamžité odstránenie stavby z dôvodu všeobecného ohrozenia.

Stavba pod Mostom SNP
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Nesrovnal začal konať

Po tlakoch, ktoré vyvíjali ľudia, začal konať aj primátor mesta Ivo Nesrovnal. Spoločnosť Zemegula vyzval na okamžité odstránenie stavby.

„Veľmi dobre rozumiem rozhorčeniu Bratislavčanov a sám ho zdieľam. O výstavbe pod Mostom SNP, ktorý je ikonickou architektonickou stavbou Bratislavy, nebolo informované mesto ako vlastník mosta, ani Bratislavčania. Hlavné mesto však má páky, ako to riešiť a do doby, kým budú výsledky štátneho stavebného dohľadu, som vyzval spoločnosť Zemegula na okamžité zastavenie prác,“ povedal Nesrovnal.

Stavba pod Mostom SNP
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Podľa Nesrovnala v januári 2018 podal stavebník petržalskému stavebnému úradu žiadosť o opravu havarijného stavu v spodnej časti mosta. Stavebný úrad s týmito prácami súhlasil s tým, že v stanovenej lehote predloží potrebné doklady. Hlavné mesto situáciu monitorovalo a už v januári stavebníka vyzvalo na predloženie projektovej dokumentácie k stavbe, aby hlavné mesto mohlo posúdiť jej súlad s podmienkami zakotvenými v nájomnej zmluve.

Spoločnosť ju doteraz hlavnému mestu nepredložila. Vo februári hlavné mesto informovalo o situácii Krajský pamiatkový úrad, ktorý vedie konanie o vyhlásenie Mosta SNP za národnú kultúrnu pamiatku. Koncom apríla stavebný úrad Petržalka zistil, že práce pod mostom prekračujú charakter opravy havarijného stavu.

Stavba pod Mostom SNP
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Primátor Bratislavy sa preto so starostom Petržalky dohodol, že bude nariadený štátny stavebný dohľad, ktorý situáciu prešetrí a posúdi. „Do doby, kým budeme mať výsledky kontroly, zadal som právnikom vypracovať internú analýzu, či postup spoločnosti neporušuje nájomnú zmluvu a či je mesto oprávnené ju vypovedať. Mesto má situáciu pod kontrolou a využijeme všetky páky na to, aby veci, ktoré sa pod Mostom SNP dejú, boli uvedené na pravú mieru,“ dodal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Viac o téme: StavbaBratislavaMost SNPČierna stavba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu