Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Igor Barát: Evidovala ho rozviedka ŠtB

Splnomocnenec vlády pre euro Igor Barát
Splnomocnenec vlády pre euro Igor Barát

BRATISLAVA - Meno splnomocnenca pre euro Igora Baráta figuruje v archívoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Vyplýva to z informácií českého ministerstva vnútra. Zároveň sa tiež zhodujú jeho osobné údaje s tými, ktoré na meno I. Barát evidovala ŠtB vo zväzkoch svojej rozviedky.

„Z dochovaných evidencií bývalej Štátnej bezpečnosti vyplýva, že k tejto osobe bol evidovaný zväzok I. správou ZNB (Hlavná správa rozviedky),“ potvrdil Novému Času riaditeľ Archívu bezpečnostných zložiek Ministerstva vnútra ČR Pavel Žáček.

Nový Čas oslovil aj bývalého vysokého dôstojníka rozviedky, čo vlastne znamenala takáto evidencia osoby. „Spoluprácu s rozviedkou. Pokiaľ ide o I. správu ZNB, ide väčšinou o pravdivé a vierohodné informácie,“ uzavrel s tým, že tá „nehľadala vnútorného nepriateľa a nehrala hry“. Podľa neho rozviedčik nemusel škodiť takým spôsobom, že by niekoho posadil do basy, ale získaval pre Československo potenciálne kontakty, napríklad na zahraničných veľvyslanectvách.

Terajší splnomocnenec vlády a bývalý hovorca Národnej banky Slovenska (NBS) Igor Barát študoval pred revolúciou na Inštitúte medzinárodných vzťahov v Moskve. „Neviem, čo je v archívoch, zato presne viem, čo som robil, resp. nerobil ja. Opakujem - nezmysel,“ reagoval na evidenciu ŠtB vládny splnomocnenec pre euro Igor Barát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu