Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Na východe opäť hrozia záplavy!

Potok v Bačkove pred tromi rokmi b všetko, čo mu stálo v ceste. Miestnych obyvateľov pripravil aj o strechu nad hlavou.
Potok v Bačkove pred tromi rokmi b všetko, čo mu stálo v ceste. Miestnych obyvateľov pripravil aj o strechu nad hlavou. (Zdroj: Nový Čas)

VÝCHOD - Obyvatelia niekoľkých obcí na východe sa obávajú záplav. Meteorológovia síce nepredpovedajú mohutné búrky, ale lokálne prietrže mračien znamenajú pre tieto dediny doslova pohromu.

V Parchovanoch i Bačkove na Zemplíne, Joviciach v Gemeri či vo Švedlári sa už teraz pripravujú na tradičné augustové záplavy.

„Nič nemožno nechať na náhodu, lebo za deväť rokov bola obec už šesťkrát zatopená. Veľkú šarapatu v pivniciach a záhradách narobil najmä vyliaty Bačkovský potok. Pred dvoma rokmi sa zase zrútil most cez Topľu do Božčíc, ktorý túto časť obce odrezal od sveta,“ vraví starosta Parchovian Ján Hvozdík. Miestni zároveň potvrdili, že čerpadlá na veľkú vodu majú stále v pohotovosti! Všade, kde s povodňami zápasia vlastne každý rok, však hovoria, že najväčšie nebezpečenstvo tvoria nevyčistené nánosy malých potokov.

„Problémy sú s meliorizačnými kanálmi. Obce nemajú prostriedky a ani kapacity, aby brehy upravovali a čistili. Vypomstilo sa nám to pri nedávnych záplavách,“ povedal starosta Novosadu Ján Kapajka. Vedúci odboru krízového riadenia Obvodného úradu v Trebišove Stanislav Vikartovský riziko záplav priznal: „Rozmary počasia sú nevyspytateľné. Záplavy z veľkých tokov však nehrozia. Skôr sa môžu vyskytnúť povodne po lokálnych búrkach. Vtedy stačí aj 100 mililitrov krátkeho, ale výdatného dažďa...“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu