Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

O slobode pre Andrášika a Kocúra bude súd rozhodovať neverejne

Miloš Kocúr
Miloš Kocúr (Zdroj: ČTK)

TRNAVA – O tom, či odsúdení Milan Andrášik a Miloš Kocúr opustia brány väzenia na podmienku, bude rozhodovať na neverejných zasadnutiach Krajský súd (KS) v Trnave.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa KS v Trnave Jana Kondákorová, termíny zasadnutí zatiaľ nie sú určené. Spisové materiály oboch aktérov kauzy vraždy medičky Ľudmily Cervanovej, ktorým Najvyšší súd (NS) SR priznal vinu, dostal KS v Trnave tento týždeň.

Žiadosti obidvoch odsúdených o podmienečné prepustenie začiatkom augusta pojednával trnavský okresný súd. Ten rozhodol, že Andrášika ponechá za mrežami, no rovnaký súd, ale v inom senáte, súhlasil s prepustením Kocúra. Obaja pritom, spoločne s tretím žiadateľom Stanislavom Dúbravickým, stavili na rovnaké argumenty – poukazovali na uplynutie dvoch tretín trestu a 16 rokov, ktoré boli na slobode bez problémov so zákonom. Andrášik sa po vyslovení verdiktu rozhodol, že ho napadne. Kocúrov rozsudok napadla okresná prokurátorka. Bez sťažností sa obišiel verdikt pre Stanislava Dúbravického. Prokuratúra voči jeho prepusteniu nemala námietky.

Telo 19-ročnej študentky medicíny sa našlo 14. júla 1976 v riečke Čierna voda na okraji Kráľovej pri Senci. Utopili ju 9. júla toho istého roku. V roku 1981 z vraždy obvinili siedmich Nitranov. Senát Krajského súdu (KS) v Bratislave vyniesol v septembri 1982 rozsudky odňatia slobody od štyroch do 24 rokov. Najvyšší súd v roku 1983 rozsudok potvrdil. Na jar 1990 vtedajší federálny generálny prokurátor Tibor Böhm podal sťažnosť pre porušenie zákona. Odsúdení sa dostali na slobodu. Nové verdikty vyriekol KS v Bratislave v roku 2004, vlani v decembri ich NS SR u niektorých odsúdených sprísnil. Milošovi Kocúrovi a Milanovi Andrášikovi namiesto 13 vymeral 15 rokov a Stanislavovi Dúbravickému namiesto 10 vymeral 12 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu