Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Raši a Schuster išli za Gorbačovom: Moskovská misia neúspešná, krutý osud to zariadil inak!

Rudolf Schuster a Richard Raši Zobraziť galériu (3)
Rudolf Schuster a Richard Raši (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Primátor Košíc Richard Raši v posledných dňoch navštívil aj s exprezidentom Rudolfom Schusterom Moskvu. Cieľom ich cesty bolo odovzdať bývalému prezidentovi ZSSR v rokoch 1985 – 1991 a laureátovi Nobelovej ceny za mier v roku 1990 Michailovi Gorbačovovi verejné ocenenie Čestný občan mesta Košice.

To mu udelilo Mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2016 za presadzovanie myšlienok slobody a demokracie, za reformné rozhodnutia, ktoré viedli k politickým a spoločenským zmenám, ako aj za mierové posolstvo, ktoré je životným princípom Európanov i Košičanov. 

Udelenie verejného ocenenia inicioval bývalý primátor Košíc Schuster, ktorý mal čestné občianstvo mesta Košice odovzdať Gorbačovovi spoločne so súčasným primátorom Rašim. Odovzdanie čestného občianstva organizačne zabezpečovalo Veľvyslanectvo SR v Moskve a intenzívne sa na prípravách podieľal aj Vladimír Polyakov - konzultant prezidenta z Gorbačovovej nadácie. 

Rudolf Schuster
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Rudolf Schuster a Richard Raši - Foto: Miro Vacula

„Len pár hodín pred plánovaným odovzdaním čestného občianstva prišla správa, že prezidenta Gorbačova museli hospitalizovať v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti. Až do nášho odchodu nebolo možné kvôli jeho aktuálnemu zdravotnému stavu toto ocenenie mu osobne odovzdať. Je nám to ľúto a želáme mu skoré uzdravenie," hovorí Raši. 

Podľa slov Schustera sa Gorbačov na stretnutie tešil, ale osud rozhodol inak. Okrem čestného občianstva mal preňho pripravenú aj drienkovicu – Schusterovicu a originálny obraz košickej Hlavnej ulice od maliara Zoltána Enzoe Nagya.

„Otec Gorbačova bojoval v Červenej armáde a naše mesto oslobodzoval. Bol tam aj zranený. Od detstva mu o našom meste rozprával, a preto má k nemu zvláštny vzťah. Obaja sme sa postupne zblížili a často sme sa stretávali. Oslávili sme spoločne jeho 80-ku v Londýne, na jeho 85. narodeniny sme sa stretli v Moskve. Verím, že to ešte bude dobré a že sa dá do poriadku, v marci má 87. narodeniny. Držím mu palce,“ dodal Schuster.

Rudolf Schuster
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Rudolf Schuster - Foto: Miro Vacula

Čestné občianstvo mesta Košice Gorbačovovi možno osobne odovzdá Schuster, ktorý zvažuje opätovnú cestu do Moskvy, ak sa bude mať Gorbačov lepšie. Ak nie, tak toto ocenenie odovzdá bývalému prezidentovi ZSSR slovenský veľvyslanec v Rusku Peter Priputen.

Išlo o oficiálnu pracovnú primátorskú cestu Rašiho, náklady na ňu si hradil z vlastných zdrojov. Letecký transport objednávala Stredoeurópska vysoká škola v Skalici u licencovaného leteckého prepravcu. Škola, ktorá má pobočku aj v Košiciach, spolupracuje s moskovskými univerzitami, zdieľa s nimi spoločné študijné programy a jej zástupcovia boli takisto členmi delegácie. 

Viac o téme: Richard RašiRudolf SchusterMichail Gorbačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu