Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

POZOR: Štátny ústav varuje pre nelegálnou "lekárňou," ide o podvod

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje na nelegálny predaj liekov prostredníctvom internetového obchodu
Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje na nelegálny predaj liekov prostredníctvom internetového obchodu (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) varuje ľudí pred nelegálnym internetovým obchodom, ktorý sa propaguje ako lekáreň a predáva neregistrované lieky. ŠÚKL zároveň radí, ako si pomocou jednoduchého zoznamu možno overiť dôveryhodnosť internetovej lekárne.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv na svojej stránke upozorňuje, že zaevidoval podnety týkajúce sa webovej stránky www.ru-486.eu, ktorá ponúka aj lieky viazané výlučne na lekársky predpis a lieky, ktoré nie sú registrované v SR.

ŠÚKL oznámil, že lieky, ktoré vyššie spomínaná internetová stránka predáva sú v rozpore so zákonom o liekoch a zdravotníckych pomôckach. „Web stránka nie je legálnou online lekárňou, ktorá by bola registrovaná ako verejná lekáreň alebo výdajňa zdravotníckych pomôcok prevádzkujúca internetový výdaj,“ upozorňuje ŠÚKL, ktorý zároveň ľudí vyzýva, aby si overovali legitimitu internetových lekárni cez kliknutie na spoločné logo. „Budú automaticky presmerovaní na webovú stránku liekovej agentúry daného členského štátu, na ktorej sa nachádza zoznam všetkých subjektov oprávnených ponúkať predaj liekov na diaľku,“ informuje ŠÚKL. Na základe zoznamu si vie pacient vyhľadať daný produkt a ubezpečiť sa v dôveryhodnosti danej internetovej lekárne, ktorá ho predáva. Ak má pacient problém lekáreň v zozname vyhľadať, ŠÚKL neodporúča v nákupe pokračovať.

Slovenská obchodná inšpekcia varuje: Na tento internetový obchod si dávajte pozor! 

Štátny ústav ďalej apeluje na ľudí, aby si dávali obzvlášť pozor na lieky, ktoré sú viazané na lekársky predpis. Ústav upozorňuje, že prostredníctvom internetového výdaja možno na Slovensku ponúkať len lieky, ktoré sú v SR registrované a ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis.

Spoločné logo pre internetový výdaj liekov sa skladá z grafického obrazca s vlajkou štátu, v ktorom má daný subjekt povolenie na činnosť. Pod logom je uvedený text. Kliknutím overte legálnosť týchto webových stránok v domácom jazyku, vysvetľuje ŠÚKL.  

Viac o téme: LiekyŠÚKLPodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu