Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ministerstvá vnútra a obrany chcú techniku kupovať spolu

Minister obrany František Kašický a minister vnútra Robert Kaliňák.
Minister obrany František Kašický a minister vnútra Robert Kaliňák. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvá vnútra a obrany chcú niektoré drahé technické zariadenia kupovať spoločne, čím plánujú ušetriť.

Mala by im to umožniť nová zmluva o spolupráci medzi rezortmi, ktorú dnes podpísali minister obrany František Kašický a minister vnútra Robert Kaliňák. "(Zmluva) nám umožňuje používať finančné prostriedky našich rozpočtov, aby sme spoločne nakupovali veci, ktoré dokážeme používať obaja," povedal novinárom Kaliňák. Podľa neho je napríklad neefektívne, aby obe ministerstvá vlastnili mobilné laboratórium na odhaľovanie nebezpečných látok, ktoré sa využíva len zriedka.

Pôvodnú zmluvu o spolupráci podpísali rezorty pred vyše desiatimi rokmi, podľa ministrov už nevyhovovala novým podmienkam po vstupe krajiny do EÚ a NATO.

Podpísaná zmluva sa týka napríklad boja proti terorizmu, ale aj spoločného nasadzovania armády a polície pri živelných pohromách či pomoci armády pri pátraní po ľuďoch. Kaliňák pripomenul napríklad pomoc armády pri pátraní po páchateľoch mafiánskej vraždy v Polomke či pomoc vojakov pri hasení požiarov.

Obaja ministri a členovia vládneho Smeru-SD poznamenali, že ich úrady spolupracovali doteraz aj bez vyhovujúcej zmluvy, podľa Kaliňáka však v minulosti bývali medzi ministerstvom vnútra a obrany rozpory, čo sťažovalo ich spoluprácu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu