Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po snehovej nádielke ďalšie peklo: Poľadovica na celom Slovensku, domácnosti bez elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Polícia, TČ)

ZVOLEN - Po včerajšej snehovej nádielke potrápi dnes Slovensko poľadovica. Meteorológovia vydali výstrahu, platí pre všetky kraje. Snehová kalamita zapríčinila, že je stále zhruba 15.000 domácností na strednom Slovensku bez elektrického prúdu.

Na celom území Slovenska platí na dnešok výstraha pred poľadovicou 1. stupňa. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke. 

Poľadovica Bratislava, oškrabovanie auta

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

"Počet porúch na elektrickom vedení sa od štvrtka (30.11.) od ôsmej večer nijako zásadne nezmenil. Situácia sa ale upokojila. Bez prúdu sú ľudia najmä v okolí Žiaru nad Hronom a Banskej Bystrice," informoval o tom hovorca Stredoslovenskej energetiky - Distribúcie (SSE-D) Miroslav Gejdoš.

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

"Naši pracovníci cez noc riešili iba tie najvážnejšie situácie, väčšina z nich bola od včerajšieho skorého rána v teréne, takže si potrebovali aj oddýchnuť. So svitaním však opäť nastupujú do práce v posilnených tímoch a urobia všetko pre to, aby mali domácnosti elektrinu čo najskôr," dodal.

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Po snehovej nádielke ďalšie
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Martin Palkovič)

Diaľnice a rýchlostné cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek diaľnic je prevažne mokrý, okrem úseku D3 Svrčinovec - Skalité, kde je vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov. Informuje o tom portál zjazdnosť.sk

"Rýchlostné cesty sú prevažne mokré, okrem R3 - obchvat Trstenej, kde je vrstva miestami kašovitého snehu do jedného centimetra," uvádza portál. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších oblastiach stredného Slovenska a na severe územia sú vozovky pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do piatich centimetrov.

"Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 4 - 5 centimetrov," informuje zjazdnosť.sk. Horské priechody Šturec, Soroška, Kremnické Bane, Pusté Pole, Príslop, Skýcov, Veľké Pole, Vyšehrad, Klenov, Homôľka, Herlianske Sedlo, Šútovce, Biela Hora, Havran, Dargov a Ďurďošík majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

Portál tiež upozorňuje, že priechody Vrchslatina, Vernár a Šútovce sú uzatvorené pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky, na Dobšinej je nutné použiť snehové reťaze.

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách

Počasie bude dnes ovplyvňovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu. V najvyšších polohách Tatier bolo dnes ráno jasno až polojasno. Vo Fatrách a Západných Tatrách zamračené a hmlisto, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teploty sa pohybovali od -14 do -5°C. Na hrebeňoch fúkal prevažne juhozápadný vietor do 6 m/s.

V nižších a stredných polohách bolo bezvetrie. Nový sneh je vplyvom južného prúdenia prefúkaný na severnú stranu pohorí a uložený na tvrdom podklade. Nízke teploty zapríčinia vytváranie menej stabilných kritických vrstvičiek hranato-zrnného snehu.

V pohoriach prevláda zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Za posledných 24 hodín napadlo do 25 cm nového snehu, prevažne vo Fatrách a Nízkych Tatrách, pričom za poslednú periódu od 20 do 50 cm nového prachového snehu.

Juhozápadný vietor nafúkal množstvo snehu do žľabov a múld, prípadne do stredných polôh, kde je uložený na tvrdom podklade v podobe menej stabilných dosiek a vankúšov. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Prvý deň po snežení býva kritický a očakávajú sa lavíny a splazy buď doskové, alebo z voľného prachového snehu. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa zotrváva, ale v najbližších dňoch bude klesať.

Bez elektriny aj západ krajiny

Na západnom Slovensku je bez elektrickej energie po štvrtkovom (30.11.) snežení ešte 800 odberných miest. V priebehu piatka by aj tieto poruchy už mali byť odstránené. Uviedla to hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Situácia na západnom Slovensku je podľa jej slov už stabilizovaná. "Mimoriadny stav naďalej zostáva vyhlásený v oblastiach Nitra, Nové Zámky a Levice," podotkla Dobošová. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne.

Vo štvrtok počasie skomplikovalo na západe krajiny dodávku elektrickej energie. Kalamitný stav bol vyhlásený pre oblasti Bratislava, Nitra, Trenčín, Partizánske, Levice a Nové Zámky. Vo štvrtok napoludnie bolo bez elektrickej energie 9000 odberných miest.

Viac o téme: SnehKalamitaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu