Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Ničivá víchrica pustošila Slovensko: Vietor demoloval domy, napadol aj prvý sneh!

V nedeľu vyčíňalo počasie Zobraziť galériu (11)
V nedeľu vyčíňalo počasie (Zdroj: foto: tip citatela)

BRATISLAVA - Počasie udrelo na naše územie v plnej sile. V nedeľu sa prehnala Slovenskom víchrica, ktorá opäť napáchala množstvo škôd. Hasiči mali plné ruky práce. Popadané stromy prerušili vlakovú dopravu, v Bratislave uzavreli cintoríny a v Lamači strhol silný vietor strechu školy. Vietor nás potrápi aj dnes.

Za posledných 24 hodín boli profesionálni a dobrovoľní hasiči vyslaní k viac ako 550 udalostiam, ktoré vznikli v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou. "Najčastejšie bola pomoc hasičov potrebná v Trnavskom kraji, kde boli hasiči vyslaní k 120 udalostiam. Viac ako 90 – krát zasahovali hasiči v Nitrianskom a Bratislavskom kraji, príslušníci v Trenčianskom kraji pomáhali v 80 prípadoch," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Dodala, že o pár udalostí menej bolo zaznamenaných v Žilinskom kraji, kde boli hasiči vyslaní k 57 výjazdom, v Banskobystrickom kraji zasahovali takmer 50 – krát, V Prešovskom a Košickom kraji 33 a 28 – krát. Išlo prevažne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest, miestnych komunikácií a z osobných motorových vozidiel, spadnutých stĺpov elektrického vedenia, telefónnych stĺpov, strhnutých striech a uvoľnených plechov. Hasiči zasahujú na viacerých miestach aj v týchto chvíľach, pričom na odstraňovaní následkov silného vetra budú pokračovať počas celého dňa. 

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB/Hasičský zbor)

V Lamači strhol silný vietro strechu

Silný vietor strhol v bratislavskom Lamači časť strechy z budovy, v ktorej sídli súkromná ZŠ a MŠ Marie Montessori. Na mieste v blízkosti lamačského zimného štadióna zasahujú hasiči, polícia tiež uzavrela Borinskú ulicu a odklonila premávku. "Vietor strhol asi polovicu plochy strechy na južnom trakte budovy," informoval vicestarosta Lamača Lukáš Baňacký o udalosti, ktorá sa odohrala približne o 15-tej hodine, našťastie bez toho, aby ohrozila niekoho zdravie či život. "Strešná krytina nespôsobila pri páde ďalšie majetkové škody," uviedol Baňacký.

Spadnutá strecha v Lamači
Budova, v ktorej sídlila pôvodná obecná škola, je v majetku mestskej časti, v súčasnosti ju formou nájmu využíva zriaďovateľ súkromnej základnej a materskej školy. Budova je poistená, vzniknutá škoda sa bude riešiť prostredníctvom ohlásenia poistnej udalosti.

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V Bratislave uzavreli cintoríny

Z dôvodu bezpečnosti v hlavnom meste uzatvorili urnový háj krematória i mestské cintoríny, takisto zatvorili bratislavskú zoo. V Malackách z dôvodu bezpečnosti uzavreli Zámocký park.

Výpadky elektriny

Na území stredného Slovenska začalo v nedeľu od 6-tej hodiny dochádzať k viacerým väčším výpadkom elektriny. Spôsobuje ich búrková činnosť a silný nárazový vietor. Dokopy výpadky elektriny pocítilo postupne približne 90.000 odberných miest, najvážnejšia situácia je aktuálne v okolí Žiliny, Martina a Banskej Bystrice, informoval hovorca Stredoslovenskej energetiky - Distribúcie (SSE-D) Miroslav Gejdoš. Dodal, že situáciu sa snažia napraviť čo najskôr. 

VIDEO Nepriaznivá situácia v Trenčíne

Popadané stromy v Trenčíne

Ochromená železničná doprava

Silný vietor skomplikoval aj premávku vlakov. Na viacerých miestach spadli na trať stromy, prípadne ich pád poškodil trakčné vedenie. "Situáciu s neprejazdnosťou tratí sme od predpoludnia riešili na siedmich úsekoch, väčšinou na západnom Slovensku," informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Marián)

Neprejazdný podľa jej slov  bol úsek Senica - Jablonica, taktiež úsek Skalica - Holíč nad Moravou. "K prerušeniu premávky došlo v priebehu dňa i na trati Papraď - Čachtice, rovnako i na Orave na trati Kraľovany - Párnica, kde prekážku odstránili," uviedla hovorkyňa. "Stále je neprejazdný úsek medzi Zohorom a Devínskou Novou Vsou, a tiež úsek Veľké Leváre - Sekule - Malacky," uviedla hovorkyňa ŽSR.  Problém je stále podľa jej informácií aj v úseku medzi Čadcou a Krásnom nad Kysucou, kde opäť spadol strom. Neprejazdné z dôvodu nepriaznivého počasia a sneženia sú aj trate ozubnicovej železnice medzi Štrbou a Štrbským Plesom i Tatranskej elektrickej železnice v úseku Štrbské Pleso - Vyšné Hágy. "Krátkodobé výpadky trakčného vedenia sme zaznamenali aj v úsekoch na strednom Slovensku, napríklad v okolí Banskej Bystrice," dodala Pavliková. Na odstránení následkov veternej smršte pracujú v teréne podľa jej slov všetci pracovníci ŽSR, ktorí majú pohotovosť. 

VIDEO Donovaly po búrke.

Donovaly po búrke

Najsilnejší vietor bol v Nitre

 Najsilnejší náraz vetra meteorológovia v nedeľu zaznamenali na stanici Nitra - Veľké Janíkovce 126 km/h. Veterné počasie bude pokračovať aj v pondelok, a to najmä na juhozápade Slovenska a v horských oblastiach. Informuje o tom Slovenský meteorologický ústav na sociálnej sieti a svojej webovej stránke.

Podľa jeho informácií sa v nedeľu vyskytoval silný vietor najmä na západe a severe Slovenska v dvoch vlnách. "Prvú vyvolal prechádzajúci studený front dopoludnia, druhú výrazný vzostup tlaku vzduchu," uvádza SHMÚ. "Na našom území bola výraznejšia druhá vlna, pri ktorej sme podľa aktuálnych údajov zaznamenali najsilnejší náraz vetra na stanici Nitra - Veľké Janíkovce 126 kilometrov za hodinu (s priemernou rýchlosťou 83 km/h, ktorá zodpovedá víchrici)," informoval SHMÚ. Aj v prvej vlne bol najsilnejší vietor na tejto stanici, dosiahol rýchlosť 101 km/h.

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Výstraha aj na dnes

Meteorológovia očakávajú postupné slabnutie vetra na západe, a naopak, ďalšiu vlnu silnejších nárazov na severe, východe a na horách. Silný vietor potrápi časti Slovenska aj v pondelok. SHMÚ v tejto súvislosti vydal na pondelok výstrahu 1. stupňa pre Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj pred vetrom s rýchlosťou 65 až 80 km/h. Výstraha platí od 10.00 do 16.00 hodiny. Rovnaká výstraha platí aj pre horské oblasti Žilinského a Banskobystrického kraja, kde môže rýchlosť vetra dosiahnuť 110 až 135 km/h. 

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

V horských oblastiach varujú meteorológovi aj pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov. Preto vydali výstrahu 1. stupňa pre Žilinský, Banskobystrický a Prešovský kraj s platnosťou od nedele 21.00 hodiny do pondelka 18.00 hodiny.

VIDEO Ničivá víchrica pustošila
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

V Poprade napadol prvý sneh

Podtatranskú metropolu v noci na pondelok prvýkrát v tejto sezóne zasypal sneh. "Pracovníci Správy mestských komunikácií v nedeľu najprv začali s obhliadkou chodníkov a komunikácií a odstraňovaním konárov po silnom vetre," uviedol riaditeľ SMK Peter Fabian. So začiatkom sneženia v noci postupne vyrazilo do ulíc päť mechanizmov, ktoré pluhovali a posypovali chodníky a komunikácie medzi bytovkami. Počas tejto noci bolo použitých spolu 22 ton posypovej soli. "Momentálne prebieha dočisťovanie chodníkov, lávok, komunikácií medzi bytovými domami a ciest," uzavrel Fabian.

Podtatranskú metropolu prvýkrát v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: TASR/Adriána Hudecová)

Podtatranskú metropolu prvýkrát v
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: TASR/Adriána Hudecová)

Pracovník Správy mestských komunikácií
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: TASR/Adriána Hudecová)

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu