Štvrtok13. jún 2024, meniny má Anton, zajtra Vasil

Slovenská diplomacia poprela príspevok líbyjským rodinám

Na snímke je jedna z omilostených bulharských sestričiek.
Na snímke je jedna z omilostených bulharských sestričiek. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenská diplomacia poprela informácie o tom, že vláda Roberta Fica prispela do medzinárodného fondu na odškodnenie rodín stoviek líbyjských detí nakazených vírusom HIV.

Ministerstvo financií poskytnutie príspevku nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Podľa líbyjskej vlády sa na odškodnení okrem Slovenska podielali taktiež Česká republika, Katar a Bulharsko.

"Ministerstvo zahraničných vecí trvá na tom, že ide o nepravdivú informáciu," povedal televízii TA3 hovorca ministerstva Ján Škoda. Odškodnenie rodín pomohlo k zrušeniu trestu smrti pre päť bulharských zdravotných sestier a lékara palestínského pôvodu, ktorí podľa líbyjských súdov deti úmyselne nakazili.

Zdržanlivo sa k údajnému príspevku Slovenska pre líbyjské rodiny vyjadrilo ministerstvo financií. "Zatiaľ k tomu nemôžeme nič povedať. Nemôžeme to ani potvrdiť, ani vyvrátiť," povedal ČTK hovorca ministerstva Miroslav Šmál. Úrad eviduje dlh Líbye voči Slovensku, informácie o ňom sú však podľa Šmála tajné.

Príspevok slovenskej vlády na platbu rodinám líbyjských detí pred dvoma týždňami však pripustila hovorkyňa strany Smer-sociálna demokracia Katarína Kližanová -Rýsová. Podmienkou však je, aby Tripolis splatil svoj dlh voči Bratislave. O jeho vyrovnanie rokoval vo februári v Líbyi premiér Robert Fico.

Taktiež česká vláda poprela informácie o tom, že by líbyjským rodinám poskytla finančnú pomoc. Mezinárodný fond už rodine každého nakazeného dieťaťa poskytol po milióne dolárov.

Tieto peniaze údajne pochádzali z pôžičky, ktorá mala byť splatená a jej výška dosahovala 460 miliónov dolárov. Fond bude takisto financovať ďalšiu liečbu detí a modernizáciu líbyjského systému zdravotnej starostlivosti. Prispieť do nej sľúbilo 31 rôznych zdrojov, medzi nimi i samotná Líbya.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu