Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komunistická diktatúra premenila podľa kardinála Amata Slovensko na smutný väzenský tábor

Angelo Amato
Angelo Amato (Zdroj: TASR,/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Nešťastná komunistická diktatúra v minulom storočí premenila podľa kardinála Angela Amata Slovensko na smutný väzenský tábor. Ako povedal dnes v homílii počas blahorečenia mučeníka komunistického režimu Titusa Zemana, pápež František nedávno povedal, že najkrajšie bohatstvo, aké môže mať národ, je bohatstvo svätých. „Slovensko sa môže pochváliť nádhernou korunou svätých a mučeníkov, ktorí sú v dejinách odvážnymi svedkami Krista,“ vyhlásil. Ján Pavol II. už v minulosti vyhlásil za blahoslavených rehoľnú sestru Zdenku Schelingovú a gréckokatolíckych biskupov Pavla Gojdiča a Vasiľa Hopku i redemptoristu Metoda Trčku. Všetci boli dlhodobo väznení komunistickým režimom, ktorý prenasledoval cirkev.

Amato pripomenul, že nenávisť bola obrátená predovšetkým na cirkev, ktorá udržiavala živú identitu slovenského národa a chránila jeho slobodu a dôstojnosť. Boli zrušené katolícke školy a bol skonfiškovaný ich majetok. Biskupi, kňazi a laici boli zatknutí a odsúdení. „Kresťania v tejto atmosfére skutočného prenasledovania ukázali, že láska je silnejšia ako nenávisť a že pravda nakoniec zvíťazí nad klamstvom,“ konštatoval kardinál s tým, že bola to skúška, ktorú komunita kresťanov zvládla s odvahou a rozhodnosťou, pričom sa jej viera posilnila aj vďaka svedectvu a krvi mnohých veriacich.

Po návrate slobody cirkev na Slovensku slávila v roku 1995 svätorečenie troch košických mučeníkov, v roku 2001 blahorečenie redemptoristu Metoda Dominika Trčku a benediktína Pavla Petra Gojdiča, a v roku 2003 blahorečenie biskupa Vasiľa Hopku a sestry Zdenky Schelingovej. „K tomuto oslávenému sprievodu mučeníkov minulosti i súčasnosti sa pripája salezián Titus Zeman, obeť komunistickej tyranie minulého storočia,“ uviedol kardinál.

Mučeníctvo je podľa Amata najvyšší prejav lásky ku Kristovi a k cirkvi. „Krv mučeníkov spája našu dobu s prvými kresťanskými storočiami, keď pokrstení spečaťovali svoje svedectvo viery a vernosti evanjeliu obetou vlastného života. Bol to obdivuhodný prejav odvahy. Mučeníci dokázali svedčiť o bezhraničnej láske, ktorú do ich sŕdc vlial Boh, nekonečná láska,“ zdôraznil.

Darovať život za bratov bol podľa kardinála Amata ideál blahoslaveného Titusa Zemana. „Bol uväznený, lebo pomáhal bohoslovcom a kňazom ujsť z vlasti, aby mohli žiť svoj apoštolský ideál. Bol teda za velezradu odsúdený na nútené práce. Okrem iného bol vystavený hrôze takzvanej Veže smrti. Tu bol nútený manuálne pracovať so smolincom (uraninitom), z ktorého sa ťaží urán, a to – ako vieme – je vysoko toxický a rádioaktívny kov. Pri jednom lekárskom vyšetrení mu merali rádioaktivitu tela a bola veľmi vysoká,“ pripomenul s tým, že z dona Zemana sa teda stal „mukl“, čiže muž určený na (fyzickú) likvidáciu.

Silné ožiarenia, zima, vyčerpanosť a vedomie, že ste človekom určeným na odstránenie ako nejaký hmyz, robili podľa kardinála z takzvaného pracovného tábora skutočný vyhladzovací tábor. „On sa však vedel postaviť hrôzam väzenia s vierou, odvahou a s nádejou, že jedného dňa pravda zvíťazí nad klamstvom,“ zdôraznil. Svoje väzenie premenil zeman na obetu vykúpenia za iných.

Posolstvo Zemana je podľa Amata pre nás všetkých dnes. „Znovunadobudnutá sloboda často spojená s určitou diktatúrou blahobytu a porušovania pravidiel nech neuhasí ideály toho, kto chce žiť v plnosti rozhodnutie sa pre dobro. Svätí a mučeníci sú najkrajším bohatstvom národa. Blahoslavený Titus Zeman, oroduj za nás,“ dodal kardinál na záver homílie.

Slovenského saleziánskeho kňaza Titusa Zemana dnes v Bratislave vyhlásili za blahoslaveného ako mučeníka. V úvode svätej omše v Petržalke ho za blahoslaveného vyhlásil prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Angelo Amato, ktorého na Slovensko ako svojho vyslanca poslal pápež František. Dekrét o mučeníctve slovenského saleziánskeho kňaza Titusa Zemana, ktorý bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel na následky mučenia a väznenia v roku 1969, schválil pápež František na jar tohto roku.

Viac o téme: KomunizmusSlovenskoAngelo Amato
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu