Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ŠKANDÁL Bratislavčania museli žiť po búrke 36 hodín bez elektriny: Bizarná reakcia meteorológov!

Ničivá smršť sa prehnala Bratislavou Zobraziť galériu (7)
Ničivá smršť sa prehnala Bratislavou (Zdroj: foto: tip citatela)

BRATISLAVA - Kalamita, ktorá sa prehnala koncom minulého týždňa západným Slovenskom, odstrihla mnoho domácností od elektriny. Nefunkčné spotrebiče, či pokazené jedlo v chladničkách. Aj to sa stalo obyvateľom, ktorých silná búrka a veterná smršť doslova odrezala od civilizácie. Bez elektriny boli niektorí aj 36 hodín.

Minulýždňová silná búrka napáchala na západnom Slovensku veľké škody. Obyvatelia ale krútia hlavami nad tým, prečo neboli o kalamite vopred dostatočne informovaní. Slovenský hydrometeorologický ústav tvrdí, že vydávanie výstrah riešil operatívne prostredníctvom veľmi krátkodobej predpovede, tzv. nowcastingu. "Konkrétne SHMÚ vydal 21.25 LSEČ výstrahy 1. stupňa na búrky, ktorých sprievodným javom sú aj nárazy vetra pre západné Slovensko (Bratislavu). O 21.54 LSEČ vydal výstrahy 2. stupňa na búrky pre západné Slovensko (Bratislavu)," potvrdil Jozef Csaplár, riaditeľ Centra predpovedí a výstrah SHMÚ s tým, že nárazy vetra spôsobené búrkou zasiahli ako prvé Bratislavu približne o 22-hej hodine.  

ŠKANDÁL Bratislavčania museli žiť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

"Všetko jedlo sme museli vyhodiť z mrazničky aj chladničky. Nemohol som si nabiť telefón, boli sme úplne odstrihnutí," posťažoval sa čitateľ Janko. "Nemohli sme si variť, lebo spotrebiče máme výlučne na elektrinu. Tri večery sme trávili romanticky pri sviečkach," odľahčil Ivan. 

Výstrahy SHMÚ

Výstrahy okrem svojej webovej stránky SHMÚ distribuuje automaticky aj na civilnú ochranu. Po vydaní výstrahy 2. stupňa službukonajúci meteorológ komunikuje telefonicky s centrálou a následne aj s hasičskými krajskými strediskami ohrozených krajov. Tak sa stalo aj v otatnom prípade. Niektoré mobilné aplikácie, ktoré automaticky preberajú aj výstrahy z webovej stránky SHMÚ ich automaticky distribuujú osobám, ktoré si tieto aplikácia inštalovali. "Vo večernom televíznom vysielaní RTVS prezentátor predpovedí uviedol, že na západe Slovenska sa ojedinele vyskytnú v noci búrky," doplnil riaditeľ.

 SHMÚ plánuje zlepšiť informovanosť

"Myslíme si, že je možné zlepšiť informovanie o nebezpečných javoch, ale vzhľadom na to, že obyvateľstvo má rôzne preferencie, nebude to jednoduché, pretože niektorí viac sledujú facebook, iní televízne vysielanie, ďalší rozhlasové vysielanie, iná skupina mobilné aplikácie, ďalšia len klasický internet," vysvetlil Csaplár.

ŠKANDÁL Bratislavčania museli žiť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Výpadok elektriny v tisíckach domácností

Najkritickejšia bola situácia v noci zo štvrtka na piatok, kedy bola na západnom Slovensku extrémne silná búrka a bol vyhlásený kalamitný režim. V teréne pracovali všetky dostupné pohotovostné jednotky, aby mohli práce nepretržite pokračovať pri zachovaní bezpečnostných pravidiel a zdravia zamestnancov. Najskôr sa odstránili poruchy na vedeniach vysokého napätia, odstraňovali sa pováľané stromy na vedeniach a opravovali potrhané vodiče. Tieto opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadali dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek. Následne sa pracovalo na odstraňovaní porúch na úrovni nízkeho napätia, čiže na konkrétnych odberných miestach. Vysvetlila hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová.

ŠKANDÁL Bratislavčania museli žiť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Zabudnite na odškodné

"Väčšina porúch bola odstránená v piatok a v sobotu. Kalamitný režim bol zrušený dnes, 14.8.2017 ráno. Celkovo sme počas víkendu evidovali vyše 300 000 postihnutých miest," doplnila Dobošová s tým, že legislatíva definuje vzniknutú situáciu ako kalamitný stav, na čo sa odškodnenie nevzťahuje.

ZSE už pracuje v normálnom režime

"Poruchy, ktoré momentálne evidujeme, boli nahlasované v priebehu nedele (13.8.) a dnešného dňa. Sú opravované v štandardnom režime," uvádza Západoslovenská distribučná na svojom webe. V teréne pracovali po štvrtkovej veternej smršti všetky dostupné pohotovostné zložky. Do oblastí, ktoré boli postihnuté najviac, nasadili pracovníkov aj z ostatných regiónov západného Slovenska.

ŠKANDÁL Bratislavčania museli žiť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Domácnosti bez elektriny ešte aj v nedeľu

Počas noci na piatok evidovali 160.000 zákazníkov bez elektrickej energie. Následne ráno bolo bez elektriny približne 14.000 odberných miest a v sobotu na obed ešte zhruba 6000 zákazníkov. ZSD v nedeľu okolo obeda informovala, že bez elektrickej energie bolo ešte približne 300 zákazníkov. 


Prečítajte si aj:

Zábery ničivej spúšte po víchrici na západnom Slovensku: Dráma v oblakoch a obrovské škody


Západ Slovenska zasiahli vo štvrtok večer silné búrky. Sprevádzal ich silný vietor, na bratislavskom letisku namerali rýchlosť v nárazoch približne 100 kilometrov za hodinu. Najviac výjazdov mali hasiči v Bratislavskom kraji, kde zasahovali najmenej pri 188 udalostiach. Hasiči odstraňovali najmä spadnuté stromy z ciest a osobných áut. Zasahovali aj pri spadnutých stĺpoch elektrického vedenia, telefónnych stĺpoch či strhnutých strechách.

Viac o téme: PočasieBúrkaZSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu