Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Colníci zadržali osem miliónov pašovaných cigariet

Kamión ukrýval pašované cigarety, ktorých predajom by štát prišiel o 24,5 milióna korún.
Kamión ukrýval pašované cigarety, ktorých predajom by štát prišiel o 24,5 milióna korún. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Colníci v pondelok zadržali vyše osem miliónov pašovaných cigariet, ktorých predajom by štát prišiel na cle a daniach asi o 24,5 milióna korún.

Dovozcovia sa snažili cigarety maskovať prepravou klimatizačných zariadení, povedala dnes novinárom hovorkyňa Colného riaditeľstva Andrea Zemanová. S prípadom je podľa nej spojená aj firma, ktorá sa údajne podieľala na nedávnom nelegálnom dovoze odpadu z Rakúska.

"Podarilo sa im (colníkom) odhaliť najväčší prípad nezákonného dovozu v tomto roku," povedala Zemanová. Ak by sa cigarety predali, štát by podľa nej stratil na spotrebnej dani viac ako 14 miliónov Sk a na cle a dani z pridanej hodnoty (DPH) ďalších asi desať miliónov korún.

Cigarety pochádzali z Číny. Podozrenie colníkov vyvolala skutočnosť, že spoločnosť, ktorá mala oficiálne na Slovensko doviesť klimatizačnú techniku, doposiaľ takýto tovar nedovážala, dodala Zemanová. Nelegálne dovezené cigarety podľa nej odborníci pravdepodobne spália.

Colníci zmarili snahy dovozcov nezákonne prepraviť na Slovensko tabakové výrobky aj v minulosti. Vlani dvakrát zaistili podobné množstvo cigariet, ako pri pondelkovom zásahu, povedala Zemanová. Tento rok v marci zase v Banskej Bystrici našli tabakové výrobky, ktorých predajom by štát prišiel asi o 2,7 milióna korún.

Na dovoze cigariet z Číny sa podľa Zemanovej mala podieľať aj firma spájaná s nelegálnou prepravou odpadu z Rakúska. Ten sa dostal na územie Slovenska v dvoch kamiónoch koncom mája. Napokon však odpad prevzala naspäť rakúska strana.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu