Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Tropické horúčavy: Teploty sa vyšplhajú až k 40 stupňom!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vonku začína byť neznesiteľne. Doma je väčšinou dusno, vzduch stojí, okná dokorán a záclona sa ani nepohne.

Žiadna výhra to nie je ani s kli-matizáciou, pri ktorej sa dá aj poriadne prechladnúť. Pri vykročení na ulicu vás naopak horúčava vyfacká z jednej aj druhej strany. Vyzerá to tak, že najlepšie je pri vode alebo pod sprchou.

Tropické horúčavy sa vrátili. Pred desiatimi rokmi v auguste sme bojovali s podobnými teplotnými hodnotami a nevedeli, čo na seba, aby nám nebolo teplo. Na juhu Slovenska vtedy horúčavy dosahovali 38 stupňov. Tento týždeň to tiež nebude inak.

"Prichádza k nám tropický vzduch od juhozápadu, ktorý spôsobí extrémne teploty 33 až 38 stupňov. Zároveň sa neočakávajú žiadne búrky, ale jasné počasie. Toto potrvá až do víkendu, potom sa ochladí na 29 až 34 stupňov. A od budúceho týždňa by mali byť teploty do 32 stupňov," uviedol meteorológ Rastislav Čičmanec.

Čo môžu horúčavy spôsobiť?

Okrem toho, že vysoké teploty vedú k celkovému poklesu výkonnosti a únave, môžu byť i príčinou zdravotných ťažkostí. Aj úplne zdraví ľudia môžu trpieť malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, zrýchleným dýchaním či nevoľnosťou často sprevádzanou zvracaním. Pozor by si však mali dávať najmä ľudia s vysokým krvným tlakom či chorobami srdcovo-cievneho obehu. Odporúča sa obmedziť fyzickú aktivitu, ako aj samotný pobyt na slnku. Častým problémom je i úpal u detí, rodičia by teda mali dbať na to, aby sa hlavne v čase od 11. až do 15. hod. nezdržiavali na priamom slnku a chránili si hlavu klobúkom či šiltovkou. Absolútnou nevyhnutnosťou je dodržiavať pitný režim.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu