Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Koľko míňame na potraviny?

Slovák v priemere minie na mesačné nákupy potravín tretinu z výplaty. Zobraziť galériu (4)
Slovák v priemere minie na mesačné nákupy potravín tretinu z výplaty. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Priemerný Slovák minie podľa štatistík na mesačné nákupy potravín približne tretinu zo svojej výplaty. Za päťtisícku si však už čoskoro budeme môcť dovoliť menej.

Odborníci totiž varujú, že do jesene zdražie chlieb, mlieko, zemiaky a mnoho ďalších tovarov. Na čo sú pri sobotňajších nákupoch zvyknutí Slováci v jednotlivých krajoch a čo na tom zmenia po zdražení?

Koľko míňame na potraviny?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)

Pavol (29) pracuje ako
spravodajca,  bábkoherečka
Mirka (31) je v súčasnosti
na materskej. Na fotografii s dcérkou Paulínkou (2,5).

Bez luxusu, ale aj reptania
BRATISLAVA - Bábkoherečka Mirka Michalková (31) je v súčasnosti na materskej. „Dostávam tak len rodičovský príspevok vo výške 4 400 korún a zatiaľ zarába len Paľko. Keď splatíme hypotéku a všetky mesačné platby, nezostáva nám veľa,“ vysvetľuje súvislosti okolo sobotňajšieho nákupu Mirka, ktorá v súčasnosti čaká druhé dieťa. Hneď aj dodáva, že veci na Paulínku má väčšinou po sestriných deťoch. „Nežijeme v luxuse, ale nesťažujeme sa. Uvidíme, keď sa zvýšia ceny potravín,“ povedala Mirka. Rodina doteraz najviac minie na bývanie a benzín.
Čistý príjem rodiny: 20 000 Sk
Sobotňajší nákup: 498,50 Sk

Koľko míňame na potraviny?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)

Valéria (33), grafik Michal (33),
mesačný Viktorko. Na fotografii
chýba Miška (6), ktorá je na prázdninách.


 

Od výplaty do výplaty
BANSKÁ BYSTRICA - Mladá rodinka Vallovcov nie je so svojimi príjmami najspokojnejšia. „Keď zrátame manželkinu materskú a môj mesačný príjem, zďaleka to nedosahuje 20-tisíc korún,“ hovorí hlava rodiny Michal (33). Materský príspevok mamy Valérie (33) presahuje 4 tisícky. „Najviac peňazí míňame na bežné každodenné výdavky, ako sú strava či bývanie,“ dodáva Michal. Manželia, ktorí majú dcérku Mišku (6) a mesačného Viktora, sa tak musia uskromňovať a žijú od výplaty do výplaty. Nesplácajú pritom žiadne úvery a nemajú ani vedľajšie príjmy. „Určite to bude o čosi lepšie, keď manželka začne pracovať,“ myslí si otec rodiny Michal Vall. Obaja sa však zhodujú: „Mladým rodinám, akou sme i my, sa nežije ľahko, majú sa čo obracať!“
Čistý príjem rodiny: 17 000 Sk
Sobotňajší nákup: 983 Sk

 

Koľko míňame na potraviny?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Nový Čas)

Mama Monika - živnostníčka, Michal (12) a Monika (4)
Prvoradé sú deti
POPRAD - Popradčanka Monika Bielená (36) žije s dcérou Karolínkou (4) a synom Michalom (12) v rodinnom domčeku v Poprade. Monika pracuje ako živnostníčka s kozmetikou. Jej celkový mesačný príjem predstavuje 15 000 korún. Táto suma jej musí stačiť na všetky potreby rodiny i darčeky pre deti. „Musíme sa uskromniť a pri nákupe dobre pozrieť a rozmyslieť si, čo kupujeme. Prvoradé sú však deti. Tie dostanú to, čo potrebujú, i to, po čom im srdce piští. Až potom som ja, niekedy na mňa ani nevyjde,“ vysvetľuje s úsmevom pani Monika. Na to, aby si nemuseli nič odopierať, by mesačne potrebovala 30 000 korún. „Musím platiť poistky detí, školu synovi, škôlku dcére, samozrejme, keď chcem dať deťom patričné vzdelanie i rozhľad, chodia do krúžkov, čo tiež treba platiť. Zanedbateľná nie je ani položka potravín. A, samozrejme, musím ich aj obliecť,“ dodáva Monika. Tento víkend sa s deťmi chystá na chatu, kde si budú i opekať, takže v jej sobotňajšom nákupe nechýbajú ani špekáčiky. Bez zeleniny, ktorú kúpi čerstvú na trhu, ju nákup vyšiel na 1 601 korún.
Čistý príjem rodiny: 15 000 Sk
Sobotňajší nákup: 1 601 Sk








Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu