Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Slovensko čakajú rekordné horúčavy

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by mali na budúci týždeň zasiahnuť horúčavy. Denná teplota by v nížinách mala podľa predpovede meteorológov vystúpiť na 32 až 36 stupňov Celzia, a je preto možné, že padnú aj rekordy.

"Toto sú mimoriadne vysoké, miestami až rekordné hodnoty," povedal ČTK Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Z dlhodobého hľadiska je podľa meteorológov pre juh krajiny v polovici júla normálna maximálna teplota okolo 27 stupňov Celzia. Za rekordné sa označujú teploty na úrovni 34, niekedy až 37 stupňov Celzia, pripomenul Beránek.

Horúčavy zasiahli Slovensko aj koncom júna. V Bratislave padol 21. júna sedemročný rekord 34,1 stupňa Celzia. V ďalších týždňoch sa mierne ochladilo a počasie sprevádzali búrky.

Výrazné oteplenie ovplyvní nestále a premenlivé prúdenie vzduchu nad celou Európou. V súčasnosti chladnejší vzduch, ktorý na Slovensko prúdi od Atlantického oceánu, by mal vystriedať teplejší z juhozápadu. "Hlavne na začiatku budúceho týždňa na naše územie bude prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý bude pochádzať zo Stredomoria a dokonca až z Afriky," dodal meteorológ.

Horúčavy by mali vydržať celý budúci týždeň. "Horúce počasie potrvá minimálne do piatku budúceho týždňa. Ten ďalší týždeň sa pravdepodobne ochladí, ale to je ešte ďaleko," poznamenal Beránek.

Počas horúčav lekári odporúčajú stráviť čo najviac času v tieni. Pred prudkým slnkom by ľudí mali ochrániť klobúky, opaľovacie krémy a dlhé oblečenie z prírodných látok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu