Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál v Bojniciach: Kúpele v ohrození, za všetkým je arogancia Hornonitrianskych baní

Na snímke riaditeľ Kúpeľov Bojnice Slavomír Eliaš
Na snímke riaditeľ Kúpeľov Bojnice Slavomír Eliaš (Zdroj: TASR)

BOJNICE - Kúpele Bojnice dnes podávajú podnet na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Ten má podľa nich prešetriť vážne podozrenia zo zneužívania dominantného postavenia Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP). Informoval o tom dnes predseda predstavenstva a generálny riaditeľ bojnických kúpeľov Slavomír Eliaš.

 V podnete kúpele upozornili na podozrenia, že "HBP zneužívajú svoju pozíciu na trhu a málo výhrevné uhlie predávajú za premrštené ceny". "Elektrinu z tohto uhlia preplácajú všetci slovenskí občania, pričom každý koncový odberateľ ročne zaplatí asi desať eur. Bane navyše už dlhšie avizujú rozširovanie ťažby, ktorá môže vážne ohroziť existenciu samotných kúpeľov aj turistického ruchu v regióne," povedal Eliaš. 

Bojnice sú podľa neho slovenským turistickým klenotom, majú celosvetový ohlas, Bojnický zámok zaradil National Geographic medzi desať najkrajších na svete a kúpele sú jedným z dôvodov, prečo tam turisti prichádzajú, ostávajú viac dní a pravidelne sa vracajú. "Poviem to jednoducho, ak bane rozšíria svoju ťažbu, skončili sme. Do šácht, ktoré sa nanovo vyrúbu, sa prepadnú naše horúce žriedla a my prídeme o vodu, ako sa to stalo kúpeľom v Poľsku. Dopady na životné prostredie môžu byť devastačné," tvrdí.

"Ako vedúci kúpeľov a lokálpatriot, ktorému na Bojniciach záleží, toto nechcem dovoliť. Preto poukazujem na neférové pôsobenie HBP v našom regióne a podnikám právne kroky, ktoré by mohli z našich daní financovanú agóniu tohto podniku ukončiť," zdôraznil ďalej Eliaš.

Rozhodnutím vlády SR a Ministerstva hospodárstva SR majú Slovenské elektrárne (SE) do roku 2030 zabezpečiť všeobecný hospodársky záujem týkajúci sa výroby elektriny z domáceho uhlia, a teda nakupovať hnedé uhlie v objeme 1,88 milióna ton, čo predstavuje 95 % produkcie HBP. "Náklady na nákup uhlia od spoločnosti HBP sa preplácajú spoločnosti SE v plnej výške, bez akéhokoľvek zásahu zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví," podotkol riaditeľ kúpeľov v Bojniciach.

V podaní na PMÚ SR kúpele skonštatovali, že HBP má dominantný podiel na trhu domáceho uhlia, viac ako 94 %, čo potvrdzuje aj ich výročná správa. Podľa kúpeľov je tak vstup nového producenta na trh alebo rozšírenie pôsobenia súčasných výrobcov hnedého uhlia nepravdepodobný, najmä kvôli vysokým vstupným legislatívnym a finančným nákladom. "Zatiaľ čo povinná produkcia elektriny z hnedého uhlia spôsobuje SE straty, HBP sú na tom výrazne lepšie. V roku 2015 sa ich hrubá marža pohybovala vo výške 55,35 %. Len na porovnanie, hrubá marža v prípade už dnes neexistujúcej spoločnosti Bane Čáry bola v rovnakom období 41,06 %," ozrejmil Eliaš. Vo svojom podaní kúpele ďalej uviedli, že v porovnaní s ôsmimi európskymi krajinami cena predávaného uhlia HBP výrazne prevyšuje priemery v okolitých krajinách.

"Vážim si banícku tradíciu hornej Nitry, tiež veľmi ťažkú prácu baníkov. HBP sú však veľký moloch, ktorý zneužíva svoje postavenie, celý región a dokonca všetkých slovenských občanov, ktorí ročne preplácajú za elektrinu a navyše z uhlia, ktoré ničí životné prostredie. Preto verím, že nám PMÚ SR dá za pravdu. Bane nie sú budúcnosť, raz ich budú musieť nahradiť iné odvetvia, najmä turistický ruch. Pokiaľ sa im nepostavíme teraz, vznikne tu pustina a potom bude neskoro," uzavrel Eliaš. 

Viac o téme: KúpeleBojniceHornonitrianske baneSlavomír Eliaš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu