Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavskí poslanci žiadajú ministra, aby ľuďom zdarma testoval otrávenú vodu zo skládky

Monitorovací dym vychádza z kanalizácie pri kontrole pripojenia zákazníka do siete odpadovej vody v kanalizácii Bratislavskej vodárnenskej spoločnosti. Zobraziť galériu (3)
Monitorovací dym vychádza z kanalizácie pri kontrole pripojenia zákazníka do siete odpadovej vody v kanalizácii Bratislavskej vodárnenskej spoločnosti. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Nebezpečná skládka vo Vrakuni je pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti stále postrachom. Traja poslanci hlavného mesta preto žiadajú ministra životného prostredia, aby zabezpečil bezplatné testovanie vzoriek vody zo studní a prameňov, ktoré sa nachádzajú na území ohrozenom znečistením.

Bratislavskí mestskí poslanci Slavomír Drozd, Martin Chren, Martin Kuruc a Soňa Svoreňová dnes na rokovaní mestského zastupiteľstva v Bratislave navrhli vyzvať ministra životného prostredia Lászlá Solymosa, aby zabezpečil bezplatné testovanie vzoriek vody zo studní a prameňov pre obyvateľov hlavného mesta v lokalitách postihnutých kontamináciou z toxickej skládky po bývalých Chemických závodoch Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Znepokojení sú najmä obyvatelia z mestských častí Vrakuňa, Ružinov a Podunajské Biskupice.

Mapa najnebezpečnejších skládok Slovenska: Na týchto miestach tiká časovaná bomba

„Skládka vo Vrakuni ohrozuje život a zdravie desiatok tisíc ľudí v Bratislave. Sme radi, že po rokoch nášho upozorňovania sa konečne začína niečo robiť. Zároveň však je dôležité zabrániť panike a obavám a poskytnúť ľuďom stopercentné informácie o rizikách, ktoré im hrozia. Preto chceme, aby obyvateľom z troch postihnutých mestských častí ministerstvo umožnilo bezplatne otestovať kvalitu ich vody,“ povedal starosta Vrakune Martin Kuruc, jeden z autorov materiálu.

Viac ako 400 chemických látok

„Vo vzorkách podzemnej vody z kontaminovaných oblastí sa zistila prítomnosť viac ako 400 rôznych chemických látok. Ľudia musia vedieť, či im niečo hrozí. To, že sú testy príliš drahé, rádovo v desiatkach až stovkách eur, v prípade ohrozenia zdravia nemôže byť prekážkou pre informovanosť verejnosti,“ zdôraznil mestský poslanec Martin Chren.

Pohľad na miesta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ak zastupiteľstvo výzvu schváli, pôjde len o politický krok. To, či sa bezplatné testovanie vody v ohrozených mestských častiach uskutoční, bude závisieť od rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR, ktoré chce budúci rok začať so sanáciou skládky metódou enkapsulácie.

Bratislavskí poslanci žiadajú ministra,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120 000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Na riziko kontaminácie pôdy a podzemných vôd zo skládky sme na Topkách upozorňovali už vo februári 2016.

Viac o téme: SkládkaVrakuňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu