Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úplná novinka, na Slovensku vznikne prírodný cintorín: Takto v ňom chcú pochovávať nebožtíkov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

ZVOLEN - Na Slovensku vznikne prvý prírodný cintorín. Záhradu spomienok vybuduje nezisková organizácia Živica v severnej časti mestského cintorína Zlatý potok vo Zvolene. „Naším cieľom je vytvoriť miesto, v ktorom sa prepojí úcta k zosnulým s úctou k prírode.

"Prírodné prostredie má aj svoj terapeutický a symbolický význam, ktorý môže pozostalým uľahčiť prechádzanie zármutkom,“ uviedla jedna z autoriek projektu Andrea Uherková zo Živice.

Telá alebo popol zosnulých sa budú pochovávať v rozložiteľných rakvách a urnách pod koruny stromov či ku kvetinovým záhonom. K premene miesta na prírodný cintorín je potrebná výsadba bylinných záhonov, drevín a kríkov. „Vytvoríme aj obradné miesto s umeleckým dielom, ktoré bude zároveň slúžiť ako miesto pre zapaľovanie sviečok. Pre spríjemnenie priestoru sem tiež umiestnime lavičky od miestnych rezbárov,“ informovala Uherková. Prírodný cintorín bude bez kamenných náhrobkov a umelých vencov, pre zapaľovanie sviečok bude vyhradené obradné miesto. Živica na cintoríne postaví aj včelín, pričom včelí vosk bude slúžiť na výrobu sviečok.

Na Slovensku podľa Uherkovej chýba alternatíva k chladným obradným sieňam, neosobným obradom či masívnym žulovým náhrobkom. Konvenčné pohrebníctvo, umelé kvety, vence, sviečky, ale aj ťažko rozložiteľné rakvy a urny majú tiež do značnej miery negatívny dopad aj na životné prostredie. Živica sa pri príprave projektu prírodného cintorína spojila s organizáciou Ke Kořenům, ktorá pred dvoma rokmi založila v Českej republike prvý prírodný cintorín Les vzpomínek. „Prírodný cintorín bude slúžiť najmä tým, ktorým nevyhovuje súčasná podoba pohrebníctva a hľadajú iné možnosti. V Záhrade spomienok sa môžu odohrávať cirkevné i civilné obrady. Chceme pozostalým ponúknuť možnosť vytvárať obrady osobnejšie a citlivo," uviedla Uherková.

Chceme predovšetkým pozostalým ponúknuť možnosť vytvárať obrady osobnejšie a citlivo, Chceme predovšetkým pozostalým ponúknuť možnosť vytvárať obrady osobnejšie a citlivo,
Projekt prírodného cintorína podporila Nadácia Ekopolis grantom z programu Zelené oázy sumou 4 000 eur. Partnerom projektu je Mesto Zvolen a Fakulta ekológie a environmentalistiky vo Zvolene.

Viac o téme: CintorínZvolen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu