Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Peňaženky Slovákov aj tento rok horko zaplačú: TOTO je účet, ktorý by mal každý vidieť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: INESS,)

BRATISLAVA - Každý rok Slováci odvádzajú na daniach nemalé čiastky štátu. A zrejme každý sa už raz sám seba opýtal - kam len idú tie ťažko zarobené eurá. Ekonómovia vyúčtovali bloček pre každého jedného Slováka. Zároveň prehľadne ukázali, čo všetko a koľko platíme štátu. Zároveň si môžete vypočítať, koľko odovzdávate štátu vy. Tento bloček by mal vidieť každý.

Pokladničný bloček predstavuje nástroj, ktorý pomôže bežnému občanovi lepšie pochopiť, kde končia jeho dane a v akej výške prispieva na jednotlivé funkcie štátu, tvrdia ekonómovia z inštitútu INESS. Cena jednotlivých služieb má vplyvom prepočtu na jedného občana ilustratívny charakter. "Príjmy štátu dosiahnu v tomto roku 6157 eur na osobu, vrátane batoliat aj dôchodcov. Táto hodnota tak predstavuje pomyselnú „cenu štátu“ na jedného Slováka. Pozostáva zo všetkých daní, odvodov, poplatkov, dividend, či príjmov z fondov EÚ, ktoré by mali v tomto roku skončiť v štátnej pokladnici," informujú ekonómovia v tlačovej správe.

Účet narastá každým rokom

Tento rok cena opäť stúpla. V roku 2016 si štát naúčtoval na hlavu 5 657 eur. V roku 2015 to bolo iba 5 254 eur. "Prináša ľudom informácie o tom, koľko platia na daniach a koľko ich stoja jednotlivé služby. A to všetko v ľahko prístupnej forme," hovorí o bločku Róbert Chovanculiak z inštitútu.

Pozrite sa, za čo platíte a kam idú vaše peniaze

Peňaženky Slovákov aj tento
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: INESS)

TOP 5 najdrahších služieb na jedného Slováka

Starobné dôchodky - 1042 eur

Zdravotná starostlivosť - 795 eur

Cestná doprava - 340 eur

Podpora rodiny a starostlivosti - 286 eur

Základné školy - 237 eur

Podrobné vysvetlenie metodiky a prepočtov ponúkajú ekonómovia na svojej stránke Cena štátu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Najviac na zdravotníctvo a dôchodky

Vyššie zmienené položky sa oproti minulým rokom nemenia. Najviac pripadá na starobné dôchodky a zdravotnú starostlivosť. V prepočte na jedného Slováka vychádza účet na dôchodky 1 042 eur, Za zdravotnú starostlivosť si zaplatí každý jeden Slovák 795 eur. Okrem TOP 5 najväčších položiek sa v bločku nachádza účet za správu dlhu, železničnú dopravu či invalidné dôchodky.

Vypočítajte si na základe vašich daní a odvodov, koľko a na čo prispievate štátu.

Viac o téme: INESSCena štátu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu