Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Šéfa Penty rozzúril návrh na zrušenie poplatkov v zdravotníctve: S nami nevydrbú

Eduard Maták z Penty Zobraziť galériu (6)
Eduard Maták z Penty (Zdroj: TASR - )

BRATISLAVA - Šéf Penty zodpovedný za zdravotníctvo si servítku pred ústa nedával. Obul sa do plánovaných zmien ministra zdravotníctva. Vytočil ho aj blog opozičného poslanca, ktorý sa chválil, že vybabral s poplatkami v poliklinike Penty. Na jeho tvrdé slová zareagoval už aj šéf rezortu Tomáš Drucker.

Sieť polikliník ProCare poškodí, ak prejde navrhovaná novela zákona, ktorá má explicitne zamedziť vyberaniu úhrad za takzvané manažovanie pacienta cez externé spoločnosti, tvrdí Eduard Maták, partner v Penta Investments a šéf zodpovedný za zdravotníctvo.

ProCare má podľa neho približne 25 percent príjmov z vyberania úhrad. A tiez chce ministerstvo zdravotníctva zrušiť, čím by sa polikliniky dostali ešte do väčšej straty. "Verím, že ešte zvíťazí zdravý rozum," povedal Maták na margo možnej zmeny.

Šéfa Penty rozzúril návrh
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - )

Podľa Denníka N povedal Maták, že s nimi nový zákon nevyd*be. „Keď nám vypadne 25 až 30 percent príjmov, tak žiadny normálny investor nebude pokračovať v podnikaní. Výsledkom nebude to, že pán Beblavý napíše blog, ako vydrbal s Pentou, pán Beblavý napíše blog ako vydrbal sám so sebou a s 15-tisíc platiacimi klientmi len v Bratislave“. Reagoval tak na blog Miroslava Beblavého, v ktorom opísal, ako sa dal ošetriť v poliklinike ProCare zadarmo.

Maták sa tiež vyjadril, že pod vedením Penty nemocnice prosperujú, zatiaľ čo štátne sú stále v dlhoch. Šéf zdravotníctva Penty si myslí, že zdroje v zdravotníctve chýbajú preto, lebo v štátnych nemocniciach sa kradne.

Jaroslav Haščák a Eduard Maták
Zobraziť galériu (6)
Jaroslav Haščák a Eduard Maták  (Zdroj: TASR - )

Pente sa nepozdáva Druckerov zámer obmedziť zisk zdravotných poisťovní. "Je až iracionálne myslieť si, že problém straty v zdravotníctve sa dá vyriešiť tým, že niekde budeme regulovať zisk," uviedol generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan. "Nemáme ani tak problém s reguláciou ziskovosti, máme problém s tým, ak štát neustále mení pravidlá, nevytvára stabilné legislatívne prostredie a svojimi návrhmi súkromným investorom de facto oznamuje, že ich v zdravotníctve nechce," povedal Maták.

Drucker reaguje

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker nemá problém s poplatkami za dodatočné služby pre pacientov. Odmieta však podmieňovanie poskytnutia zdravotnej starostlivosti úhradou. Zároveň odkázal Matákovi, že keď má podozrenia z korupcie, nech ich nahlási.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (6)
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker  (Zdroj: SITA)

Pente sa v zdravotníctve darí. Nemocnice patriacie do Sveta zdravia zarobili minulý rok 10,5 milióna eur. Poisťovňa dôvera zarobila 12,8 milióna eur. V strate skončili iba poliklinike ProCare a to takmer milión eur. Práve v nich hrozí zákaz poplatkov, čo by spôsobil ďalší výpadok až 30 percent príjmov. Zrejme preto sa Maták na tlačovke tak vytočil.

Viac o téme: ZdravotníctvoPentaMiroslav BeblavýEduard Maták
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu