Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Politici o bezpečnosti občanov len rozprávajú: Mali by konať, hovorí bezpečnostný expert

Na snímke zľava Tibor Straka, premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák
Na snímke zľava Tibor Straka, premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Verejnosť by mala tlačiť na európske politické špičky, aby sa starali o bezpečnosť občanov naozaj reálne, a nie iba slovami. Vyslovil svoj názor po sobotňajšom útoku v Londýne slovenský bezpečnostný expert Milan Žitný.

"Je dosť znepokojujúce sledovať dianie politikov po posledných útokoch vo Veľkej Británii, kde sa obmedzujú zase iba na slová sústrasti, súcitu a solidarity. Verejnosť by už mala tlačiť na európske politické špičky, aby sa starali o bezpečnosť občanov naozaj reálne, a nie iba slovami, pretože je zrejmé, že to treba od základu zmeniť najmä v západnej časti Európskej únie a vo Veľkej Británii, samozrejme, ktorá sa bude neustále s Európskou úniou úzko viazať aj po brexite, že treba urobiť také politické zmeny, ktoré budú prispievať k znižovaniu tohto rizika," dodal ďalej Žitný.

Podľa jeho slov to znamená hľadať aj riešiť problém tam, kde ten problém je, čiže zjavne v moslimskej komunite. "A revidovať pojem politická korektnosť, pretože pokiaľ zostanú politické európske špičky v doterajšom kurze, tak ich nakoniec vymenia oveľa rizikovejšie a až nedemokratické politické sily, a to pôjde naprieč Európou. To, že pravicové extrémistické strany a nesystémové strany vyrastajú ako huby po daždi po celej Európe, je dostatočne silný signál a nepochybne zviazaný aj s týmto problémom islamského terorizmu na európskom kontinente," uviedol Žitný.

Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková potvrdila, že počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne sa zvýšil na sedem. Podľa jej vyjadrenia zomrelo sedem civilistov plus traja útočníci, ktorí použili dodávku na zrazenie ľudí na Londýnskom moste (London Bridge) a následne dobodali ďalšie osoby v priľahlej lokalite Borough Market. Trojicu útočníkov v priebehu niekoľkých minút zastrelila polícia.

Dicková ďalej uviedla, že situácia je pod kontrolou, avšak v danej oblasti - južne od Temže - stále zostáva početný policajný kordón. V Londýne budú posilnené policajné hliadky vrátane ozbrojených zložiek. Polícia zatiaľ nepozná totožnosť atentátnikov, dodala Dicková. Príslušné úrady zvažujú, či sa zvýši stupeň teroristického ohrozenia z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický.

Zbraňami teroristov budú autá a nože

Udalosti z Londýna opäť potvrdzujú, že radikálni islamisti nedokážu v západnej Európe a na britských ostrovoch naplánovať a uskutočniť sofistikovaný útok so stovkami či tisíckami obetí, domnieva sa bývalý šéf kontrarozviedky slovenskej tajnej služby, bývalý novinár a v súčasnosti publicista Peter Tóth.

"Bránia im v tom rozsiahle bezpečnostné a spravodajské opatrenia. Naopak, zradikalizovaní moslimovia žijúci v Európe sa budú čoraz častejšie utiekať k podobným formám útoku. Zbraňami budú autá, nože, prípadne strelné zbrane," vyslovil svoj názor Tóth.

"Takáto stratégia síce neprináša množstvo obetí, ale má nebezpečný vplyv na psychológiu obyvateľstva. Rizikom je radikalizácia politických názorov medzi bežnými ľuďmi, z čoho môžu do veľkej miery ťažiť extrémistické politické sily. V kontexte inštitucionálnych a ekonomických problémov, ktorými Európa prechádza, ide o vážne bezpečnostné, ale aj geopolitické riziko," dodal na záver.

Viac o téme: Milan Žitný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu