Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Korčuliarka z Bratislavy nastúpila na MHD, nastalo peklo: Vodičovi na krku div nepraskla žila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Keď si vodič bratislavského autobusu MHD všimol, že do vozidla nastúpila korčuliarka, zdvihol sa z miesta a z jeho slov začali šľahať plamene. Bratislavčanke zovrelo hrdlo úzkosťou. Čo robiť v takej chvíli?! Mladá žena radšej z vozidla na výzvu vodiča vystúpila. Zisťovali sme, kde urobila chybu a prečo korčuliari do autobusov nemôžu.

Korčuliarka z Bratislavy nastúpila počas pekného slnečného dňa okolo jedenástej hodiny do autobusu číslo 202 a sadla si na miesto vzadu. Hneď, ako to ale urobila, zdvihol sa zo svojho sedadla vodič a začal žene dohovárať. Hoci bolo vozidlo poloprázdne, korčule na nohách ženy ho nahnevali. Podľa slov rekreačnej športovkyne vodičovi povolili nervy.

Cestujúci hodnotia bratislavskú MHD: Zbližujem sa s ostatnými, neraz skončíme v intímnej zóne

„Ja som sa pozerala, že čo sa deje a on na mňa hulákal, že s korčuľami von. Dobre, že mu nepraskla žila na krku,“ priblížila športovo založená Bratislavčanka, ktorá následne z MHD vystúpila. Po nepríjemnej skúsenosti sa jej však nepodarilo dopátrať zákazu, ktorý by hovoril o tom, že korčuliari do MHD nesmú nastupovať. „Všade píšu o bicykloch, ale ani zmienka o korčuliach,“ dodala žena, ktorú reakcia vodiča zaskočila a svoju skúsenosť opísala na Facebooku Priznania žien.

Korčuliarka z Bratislavy nastúpila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Priznania žien)

Do MHD korčule nepatria

Hoci vodič reagoval zbytočne hnevlivo, podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) bol oprávnený korčuliarku vyzvať, aby autobus opustila. „Vodič konal správne, nakoľko zabezpečil bezpečnosť nielen samotnej cestujúcej, ale aj ostatných spolucestujúcich. V mnohých prípadoch v bežnej premávke musia vodiči vynútene brzdiť kvôli vodičom osobných motorových vozidiel, ktorí nedodržiavajú predpisy a cestujúca verejnosť je tak ohrozená kvôli cudzím účastníkom v premávke,“ vysvetlila hovorkyňa (DPB) Adriana Volfová. Zároveň doplnila, že DPB neeviduje žiadnu sťažnosť v súvislosti so správaním vodiča a spomínanou udalosťou.

Podľa vyjadrenia hovorkyne je cestujúci v zmysle Prepravného poriadku IDS BK povinný správať sa tak, aby svojím konaním neohrozoval bezpečnosť ani plynulosť prepravy a bezpečnosť, život a zdravie zamestnancov dopravcu alebo ostatných cestujúcich. „Cestujúci je tiež povinný riadiť sa pokynmi a príkazmi oprávnenej osoby, ktoré smerujú k zaisteniu jeho bezpečnosti a bezpečnosti ostatných cestujúcich alebo bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ dodala s tým, že vodič zrejme vnímal korčule ako element ohrozujúci okolie a bezpečnosť. 

Korčuliarka z Bratislavy nastúpila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Čo je v MHD povolené alebo zakázané, to nájdu cestujúci zakotvené v Prepravnom poriadku, zverejnenom na webe Dopravného podniku.

V zmysle Prepravného poriadku IDS BK nie je cestujúcim dovolené:

a) rušiť vodiča a prihovárať sa vodičovi počas jazdy

b) pískať, spievať, hlučno sa správať alebo hrať na hudobnom nástroji vo vozidle a tiež púšťať reprodukovanú hudbu a/alebo reč

c) násilne otvárať dvere vozidla

d) konzumovať vo vozidle akékoľvek potraviny a nápoje (toto neplatí v železničnej doprave)

e) vyhadzovať z vozidla odpadky a iné predmety

f) fajčiť vo vozidle a v zariadeniach určených pre cestujúcich

g) nastupovať do vozidla, ktoré je plne obsadené, alebo ktoré oprávnená osoba dopravcu vyhlásila za obsadené

h) zdržiavať sa v priestore vyhradenom pre zamestnancov dopravcu a/alebo na mieste, kde cestujúci bráni vodičovi vo výhľade z vozidla

i) prepravovať vo vozidle batožiny, resp. predmety v rozpore s týmto prepravným poriadkom

Oprávnené dôvody vylúčenia cestujúceho z prepravy

 - Do vozidla nemajú prístup alebo sa z prepravy môžu vylúčiť osoby, ktoré sú zjavne pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok a osoby, ktoré pre chorobu, mimoriadne znečistenie odevov alebo z iných dôvodov môžu byť cestujúcim na ťarchu.

Oprávnená osoba dopravcu môže z prepravy ďalej vylúčiť:

a) osoby bez platného cestovného lístka, ktoré nesplnia povinnosť zaplatiť cestovné a sankčnú úhradu

b) osoby, ktoré ohrozujú bezpečnosť premávky, svoju vlastnú alebo ostatných cestujúcich a osoby, ktoré aj po upozornení pracovníka dopravcu nedodržiavajú ustanovenia prepravného poriadku

c) osoby, ktoré obťažujú iných cestujúcich alebo oprávnenú osobu dopravcu

d) batožiny nevyhovujúce ustanoveniam tohto prepravného poriadku

- Vylúčenie z prepravy po začatí cesty sa uskutočňuje s ohľadom na zdravie alebo bezpečnosť vylučovanej osoby pri vystupovaní. Osobu mladšiu ako 15 rokov možno vylúčiť z prepravy len na zastávke.

- Cestujúci, ktorý bol z prepravy vylúčený neprávom, má právo na vrátenie cestovného, prípadne dovozného.

Preprava batožín

Cestujúci má právo vziať so sebou do vozidla ako batožinu:

a) veci, ktoré možno ľahko, rýchlo a bezpečne naložiť a umiestniť vo vozidle, ak neohrozí bezpečnosť a zdravie ostatných cestujúcich (príručná batožina)

b) živé zvieratá, ak sú splnené osobitné podmienky stanovené pre ich prepravu (Článok A.9)

c) jeden detský kočík, ak sú splnené osobitné podmienky stanovené pre jeho prepravu (Článok A.10)

d) jeden bicykel, ak sú splnené osobitné podmienky stanovené pre jeho prepravu (Článok A.11)

e) jeden pár lyží s palicami za podmienky, že budú pevne spojené alebo zabalené v špeciálnom obale

f) jeden snowboard

g) jedny sane na sánkovanie

Z prepravy sú vylúčené:

a) veci, preprava ktorých je zakázaná právnymi predpismi

b) nabité zbrane, s výnimkou strelných zbraní príslušníkov ozbrojených síl a polície, pre prepravu ktorých platia osobitné predpisy

c) veci, ktoré môžu ohroziť bezpečnosť prevádzky (predovšetkým horľavé a výbušné látky) alebo poškodiť, prípadne znečistiť cestujúcich alebo vozidlo, najmä pre nevhodný spôsob balenia

d) veci, ktoré svojím zápachom, odpudzujúcim vzhľadom a podobne mohli byť cestujúcim na ťarchu

e) batožiny, celková váha ktorých presahuje 50 kg a batožiny, ktorých rozmery presahujú 80 cm x 60 cm x 50 cm; vec dlhšia ako 300 cm s priemerom alebo uhlopriečkou väčšou ako 20 cm; vec tvaru dosky, ak je väčšia ako 150 cm x 100 x 10 cm.

Ako doplnila hovorkyňa DPB, batožinu prepravuje dopravca spoločne s cestujúcim. Na batožinu si dohliada cestujúci sám. Za poškodenie, stratu alebo odcudzenie batožiny dopravca nezodpovedá. Batožinu musí cestujúci umiestniť vo vozidle tak, aby nesťažovala výkon služby zamestnancov dopravcu, neobmedzovala nastupovanie a vystupovanie cestujúcich a priechod vozidlom. Ak to vyžaduje bezpečnosť alebo pohodlie cestujúcich, musí cestujúci uložiť batožinu podľa pokynu oprávnenej osoby dopravcu. Batožinu nevyhovujúcu ustanoveniam prepravného poriadku je cestujúci povinný bez meškania odstrániť na najbližšej zastávke.

Viac o téme: KorčuleVodič autobusuBratislavaMHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu