Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cyklista v bratislavskej MHD ostal ako obarený: Vodič električky naňho zavolal políciu

Cyklistu čakala dlhá cesta domov. Zobraziť galériu (4)
Cyklistu čakala dlhá cesta domov. (Zdroj: Facebook/Revízori Bratislava)

BRATISLAVA – Víkendová únava po športovom výkone sa cyklistovi z Bratislavy vypomstila. Keď si predstavil, aká dlhá je cesta z Petržalky do Rače, radšej nastúpil do električky aj s bicyklom. Len čo si ale cvakol lístky, pristúpil k nemu vodič MHD a žiadal ho, aby vystúpil.

Bratislavčan z Rače sa na Facebooku podelil o svoju nepríjemnú víkendovú skúsenosť z MHD. Okolo 22. hodiny nastúpil do električky číslo tri, cvakol si dva lístky a tešil sa, že sa domov dostane rýchlejšie ako na bicykli. Na jeho veľké prekvapenie to tak nebolo. V momente k nemu totiž pristúpil vodič  a začal ho vyhadzovať z električky.

Vodič bol neoblomný

„Začal rozprávať, že nemôžem s bicyklom cestovať, aj keď mám už lístky označené. Ja som mu na to odpovedal, že kde má napísané, že bicykel nemôže ísť električkou. Napísané to nikde nebolo, tak som zostal sám v električke aj s ostatnými cestujúcimi,“ opísal cyklista, ktorého prišli po 30 minútach státia električky vyhodiť policajti s dispečerom.

Korčuliarka z Bratislavy nastúpila na MHD, nastalo peklo: Vodičovi na krku div nepraskla žila

Cyklista v bratislavskej MHD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Revízori Bratislava)

„Policajti aj cestujúci boli takí dobrí a zastali sa ma. Nakoniec aj dispečer pochopil, že sa šofér mýli a povolil mu  jazdu aj s bicyklom, ale on stále tvrdil, že sa to nedá, a že je to moja chyba, že som si cvakol lístky a jeho to nezaujíma,“ uviedol zaskočený Bratislavčan, ktorý po dohode s políciou a dispečerom opustil električku číslo tri a chcel nastúpiť na iný spoj, no vodič ďalšieho spoja cyklistovi v sprievode policajta ani nezastavil. „Až na tretí spoj som sa dostal. To bolo už zhruba 22.45,“ dodal nahnevaný cestujúci, ktorý podotkol, že si nevšimol žiadne nálepky so zákazom vstupu pre cyklistov do električky.

Cyklista v bratislavskej MHD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Revízori Bratislava)

Vyjadrenie Dopravného podniku Bratislava

Podľa vyjadrenia Adriany Volfovej, hovorkyne Dopravného podniku Bratislava (DPB), slúži mestská hromadná doprava predovšetkým na prevoz cestujúcich. V súčasnej dobe DPB neprepravuje bicykle v električkách, ani v trolejbusoch z dôvodu bezpečnosti cestujúcej verejnosti, nakoľko si cyklista-cestujúci svoj bicykel nedokáže bezpečne zaistiť voči samovoľnému pohybu. Treba myslieť aj na súčasnú premávku. Vozidlá MHD musia veľakrát vynútene brzdiť, či už kvôli vodičom individuálnej prepravy, ale aj kvôli nepozorným chodcom. Pri prudkom brzdení môže bicykel preletieť vozidlom a zraniť cestujúcu verejnosť. Vodiči električiek a trolejbusov cyklistov s bicyklom zo spomínaných bezpečnostných dôvodov neprepravia. Cyklisti s bicyklom sa môžu prepraviť na všetkých autobusových linkách MHD,“ vysvetlila Volfová s dodatkom, že DPB postupne reviduje podmienky prepravy bicyklov v nových električkách a trolejbusoch, pričom v starých vozidlách je ich preprava možná. Tak ako minulý rok, aj v roku 2017 premávajú autobusy s cyklonosičmi (od 1. mája premáva linka č. 29 spod Mosta SNP až na Devín).

Cyklista v bratislavskej MHD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Revízori Bratislava)

Ako hovorkyňa dodala, preprava bicyklov v spojoch liniek MHD na to určených je možná v pracovných dňoch v čase od 09.00 do 13.00 a v čase od 18.00 do 06.00, počas sobôt, nedieľ a sviatkov bez časového obmedzenia. „V jednom autobuse je povolené prepravovať najviac dva bicykle súčasne. Prepravovať bicykel vo vozidle je možné len na mieste určenom na jeho prepravu. Nakladať/vykladať bicykel je možné len cez dvere na to určené (označené),“ spresnila Volfová s tým, že cestujúci môže s bicyklom do vozidla nastúpiť a prepravovať sa len s vedomím vodiča. Cestujúci musí súčasne o povolenie nastúpiť požiadať zdvihnutím ruky alebo ústne a vodič má možnosť odmietnuť prepravu bicykla v prípade, ak prevádzkové podmienky vo vozidle (obsadenie vozidla) jeho prepravu neumožňujú. Z prepravného poriadku DPB tiež vyplýva, že pri nástupe má prednostné právo pred cestujúcim s bicyklom cestujúci na invalidnom vozíku alebo cestujúci s detským kočíkom bez ohľadu na to, v akom poradí sa na zastávku dostavili.

Viac o téme: ElektričkaCyklistaBratislavaMHDPreprava bicykla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu