Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragédia havarovaného vrtuľníka: Výrobca reaguje, toto vraví na obvinenia

Havarovaný vrtuľník
Havarovaný vrtuľník (Zdroj: Foto: FB/Polícia)

BRATISLAVA - Aká bola príčina tragédie, ktorá otriasla Slovenskom? Po tom, čo sa pri Prešove zrútil policajný vrtuľník Bell 429, sa vynorili pochybnosti o tom, čo bolo dôvodom nehody. Bola to technická chyba či omyl pilota? Čo na to hovorí jeho výrobca?

Pád vrtuľníka spred dvoch týždňov si vyžiadal dve obete - hasičov Radoslava Lacka a Petra Toďora. Podľa medializovaných informácií mal byť dôvodom nehody výpadok oboch motorov naraz, čo mal portálu pluska.sk prezradiť zdroj z Prahy, kde skúmali čierne skrinky. Nejde navyše o prvý zrútený vrtuľník tohto typu.

Ako uvádzajú firmy Bell Helicopter a Pratt & Whitney, v súčasnej fáze vyšetrovania vraj zatiaľ nie je možné určiť príčinu nehody, pričom dôkladné vyšetrovanie obvykle trvá niekoľko mesiacov. Pokiaľ nebude uzavreté, zúčastnené strany by sa preto podľa oboch spoločností mali vyhýbať špekuláciám.

„Spoločnosti Bell Helicopter a Pratt & Whitney naďalej intenzívne pomáhajú slovenským úradom pri vyšetrovaní oboch nehôd, ktoré stále prebiehajú. Vzhľadom k tomu, že zatiaľ ani jedno z vyšetrovaní nie je dokončené, nemôžeme špekulovať o konkrétnych príčinách a súčasne nemáme dôvod domnievať sa, že obe dve nehody spolu akokoľvek súvisia," napísala firma v stanovisku pre médiá.

Spoločnosť Bell Helicopter má podľa svojich slov aj naďalej dôveru vo vrtuľník Bell 429. „Ak sa počas vyšetrovania objaví skutočnosť, ktorá by mohla znamenať ohrozenie letovej spôsobilosti našich strojov, budeme urýchlene informovať všetkých majiteľov a prevádzkovateľov o vhodnom postupe. Bezpečnosť je našou najvyššou prioritou," uviedla.

Viac o téme: Bell 429Havária policajného vrtuľníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu