Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Číž obhajoval kontroverznú zmluvu medzi TASR a ruským Sputnikom: Boľševické metódy!

Miroslav Číž
Miroslav Číž (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Spolupráca verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) a ruskej tlačovej agentúry Sputnik, ktorá je v súčasnosti už ukončená, bola témou dnešného rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

Na rokovaní výboru zvolaného na návrh zástupcov opozície sa zúčastnil generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Deklaroval, že hlavným cieľom zmluvy bolo šíriť anglický servis TASR a zmluva neznamenala, že TASR bola povinná preberať správy. TASR podľa neho dbá o rozmanité zdroje, dôveryhodnosť spravodajských výstupov, čo umožňuje okrem iného aj množstvo zdrojov, s ktorými agentúra pracuje.

Rezník upozornil, že nie je udržateľná situácia, aby sa informácie z krajín na východ od našich hraníc dostávali na Slovensko filtrované cez veľké agentúry, keď napríklad zábery po teroristickom útoku v ruskom Petrohrade sa na Slovensko dostávali cez CNN a naproti tomu české médiá ich preberali priamo z ruských zdrojov.

Výbor zobral na vedomie informáciu Jaroslava Rezníka o vstupe agentúry Sputnik do spolupráce s TASR. Zároveň zamietol návrh podpredsedu mediálneho výboru Jozefa Viskupiča z OĽaNO, aby súčasťou uznesenia bola aj výzva vedeniu TASR, aby agentúra do budúcna zvážila nadväzovanie spolupráce s agentúrami, ktoré medzi svoje ciele kladú vyvažovanie západnej propagandy a oficiálne šíria politiku a zahraničnopolitické ciele svojich domovských krajín.

Šéf TASR počas rokovania výboru deklaroval, že zmluvu podpísal na základe slobodného rozhodnutia. Nevypovedal ju pre mediálny tlak založený na emóciách, ale na základe slobodného rozhodnutia. Rezník tak spravil podľa vlastných slov pre upokojenie vášní a pre dobré meno TASR na domácom mediálnom trhu. Podľa neho zmluva nebola zverejnená v centrálnom registri zmlúv, lebo z nej nevyplývalo žiadne finančné plnenie, iba vzájomná možnosť oboch agentúr mať prístup do ich servisov. Správy od Sputnika označované slovenskými médiami za hoaxy podľa neho pochádzajú z českej redakcie Sputnika a TASR by ich nepreberala. TASR nemala záujem šíriť propagandu.

TASR podľa Rezníka využíva na tvorbu zahraničného servisu približne 45 agentúr, z nich 80 percent zdrojov pochádza z americkej AP, rakúskej APA, nemeckej DPA, francúzskej AFP a medzinárodnej Reuters. Medzi tlačovými agentúrami sú napríklad aj agentúry z Číny, Poľska, Maďarska, Srbska a ďalších krajín. Rezník zároveň prezentoval, že so servisom Sputnika spolupracujú viaceré médiá a agentúry vo svete, ako AFP, Reuters, AP, ale napríklad aj Česká televízia, konkrétne ČT 24, a výstupy ako fotografie či videá preberajú aj slovenské médiá.

Jeden z iniciátorov dnešného rokovania Jozef Viskupič z OĽaNO v diskusii okrem iného upozornil, že Sputnik má ako jeden zo svojich cieľov uvedené aj šírenie tém zahraničnej politiky Ruska. Podotkol, že aj cieľom TASR je šíriť dobré meno Slovenska v zahraničí. Viskupič opakovane upozornil, že Európsky parlament označil agentúru Sputnik za nástroj ruskej propagandy, ktorý má za úlohu spochybňovať demokraciu ako funkčný systém, snaží sa o rozdelenie Európy a vytvára dojem zlyhávajúcich štátov. „Žijeme dobu vojny lží,“ povedal Viskupič s tým, že musíme byť opatrný, aké zdroje vyberáme. Viskupičovu pozíciu podržali napríklad aj dve členky výboru, nezávislé poslankyne NR SR Viera Dubačová a Simona Petrík.

Číž vidí bolševizmus

Podľa člena výboru za Smer-SD Miroslava Číža je prístup k tejto téme nesprávny. Pýta sa, prečo „unifikujeme svet“. Tvrdí, že nie je možné zakazovať zdroje a rozmanitosť, treba poznať viaceré názory, čo je zásadná hodnota, za ktorú sa bojovalo v roku 1989. Vypovedanie zmluvy TASR so Sputnikom považuje za chybu a nebezpečný jav. Číž má pocit, že sa do verejného priestoru vracajú „boľševické metódy“ a „túžba po jednostrannosti informácií“. Tlak na TASR na odstúpenie od zmluvy so Sputnikom odsúdili viacerí členovia výboru, medzi nimi napríklad nezávislý poslanec Peter Marček či člen výboru za SNS Dušan Tittel.

Mediálny výbor sa 30. marca dohodol, že na najbližšom rokovaní sa bude aj za prítomnosti Rezníka zaoberať medializovanou spoluprácou ruskej tlačovej agentúry Sputnik s TASR. Navrhli to zástupcovia parlamentnej opozície vo výbore, Viskupič a Dubačová. V ten istý deň TASR oznámila, že zmluvu so Sputnikom zruší. Po medializácii podpisu o spolupráci TASR a agentúry Sputnik, ktorú v roku 2014 v Rusku založili ako jednu z platforiem na vyváženie „západnej propagandy“, minister kultúry Marek Maďarič požiadal 30. marca predsedu Správnej rady TASR Vladimíra Masára o riešenie tejto témy. Ten ho neskôr informoval, že šéf TASR zruší zmluvu so Sputnikom, čo Maďarič označil za správne rozhodnutie.

Sputnik podľa týždenníka Trend prevádzkuje spravodajskú agentúru, web aj rozhlasovú stanicu, svoje správy publikuje smerom do zahraničia, dovedna v 30 jazykoch. V roku 2015 vznikla aj česká verzia webu Sputnik. Už pri založení Sputnika v roku 2014 sa Rusi netajili tým, že agentúra vzniká ako jedna z platforiem na vyváženie „západnej propagandy“. Sputnik organizačne priamo spadá pod agentúru Rossiya Segodnya podriadenú ruskej vláde a financovanú zo štátneho rozpočtu, uviedol Trend v sekcii Mediálne 29. marca v článku „TASR začala spoluprácu s proruskou agentúrou šíriacou propagandu“

Viac o téme: TASRSputnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu