Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Expert na tajné služby: Ruskí špióni verbujú Slovákov a zakladajú bojové kluby po celej Európe

Ilustračné foto (Slovenskí branci) Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Slovenskí branci) (Zdroj: Facebook/Slovenskí branci)

BRATISLAVA - Bezpečnostní experti varujú, že ruské tajné služby vytvárajú po celej Európe sieť agentov prostredníctvom bojových klubov. Tie sa rozmnožujú v poslednej dobe. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde by mali operovať bojové kluby napojené na ruské tajné služby. Niektorým slovenským hnutiam mali dokonca s bojovým výcvikom pomáhať

Cítiť je to najmä v Nemecku, kde sa blížia voľby. Experti upozorňujú, že sa rozmnožuje počet bojových klubov, z ktorých sa tajné služby snažia vytvoriť agentov, tzv. "spiace bunky". Tie by mali byť pripravené udrieť v prípade potreby či dokonca krízovej situácie ako napríklad vojny.

Ako za studenej vojny

Odborník na ruské špionážne služby z Nemecka, Dmitrij Chmelnizki, tvrdí, že kluby bojových umení, ktoré vyučujú chvaty s názvom "Systema", majú priame či nepriame spojenie s ruskou štátnou tajnou službou FSB a a zahraničnou spravodajskou službou GRU. Rovnako ako z čias studenej vojny, keď železná opona rozdeľovala Nemecko, sa aj dnes o to isté snaží ruská strana. Akurát sa územie rozšírilo aj o západné Nemecko.

Branci a obroda

Expanzia klubov vyzerá ako "dobre plánovaná, veľká operácia tajných služieb s vládnym financovaním," myslí si Chmelnizki. Podľa neho je ťažké badať iný reálny zdroj tohto rozšírenia. Na Slovensku by sa mala nachádzať škola Ryabka Systema či škola Sibírskych kozákov. Slovenským oddielom malo poskytnúť GRU bojový výcvik tiež. Ide o skupiny ako Slovenské hnutie obrody či Slovenských brancov.

Chmelnizki odhalil, že v Nemcku je týchto "Systema" bojových klubov až 63, ďalšie desiatky sú v štátoch EÚ. Viaceré z nich sa pritom chvália spojením s ruskými tajnými službami a používajú aj ich značenie. "Nič z tohoto nie je neznáme pre nemecké autority," tvrdí Chmelnicki pre euobserver.

Viac o téme: ŠpióniRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu