Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američania schválili megaobchod: Deväť vrtuľníkov pre Slovensko za 150 miliónov

Slávnostné odovzdávanie kľúčov od nového vrtuľníka Bell 429 v roku 2015. Zobraziť galériu (5)
Slávnostné odovzdávanie kľúčov od nového vrtuľníka Bell 429 v roku 2015. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Američania na stránke vládnej Agentúry pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA) koncom apríla informovali o rozhodnutí schváliť možný predaj vojenskej techniky Slovenskej republike. Konkrétne ide o deväť ľahkých vrtuľníkov Bell 429 v odhadovanej cene 150 miliónov dolárov (cca 137 miliónov eur). Už pred časom sa špekulovalo, že to má spoločnosť Bell isté. Zdá sa, že potvrdenie obchodu je už len otázkou času.

"Slovensko požiadalo o predaj deviatich ľahkých vrtuľníkov Bell 429 so špeciálnymi úpravami. Zahrnuté sú kamery WESCAM MX-10, výcvik, náhradné diely a logistická podpora, vybavenie misie, komunikačné a navigačné zariadenia, špeciálne náradie a testovacie zariadenia, pozemné podporné zariadenia, náhradné diely konštrukcie a motorov, technické údaje, publikácie, údržbárske práce/navrhované elektronické úpravy, technická pomoc, oprava a následné vrátenie, tím zabezpečenia kvality a preprava strojov. Odhadovaná cena je 150 miliónov dolárov," uvádza sa v správe zverejnenej 28. apríla, o čom bol upovedomený aj americký Kongres.

Agentúra ďalej informuje, že "navrhnutý predaj posilní ciele zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti Spojených štátov tým, že pomôže zlepšiť bezpečnosť spojenca NATO, ktorý bol a je naďalej významnou silou pre politickú stabilitu a hospodársky pokrok v Európe". Zároveň zlepší schopnosť Slovenska čeliť súčasným a budúcim hrozbám, pričom nezmení základnú vojenskú rovnováhu v regióne.

Policajný zbor získal prvý vrtuľník Bell 429 v roku 2015.
Zobraziť galériu (5)
Policajný zbor získal prvý vrtuľník Bell 429 v roku 2015.  (Zdroj: SITA)

Hlavným dodávateľom má byť spoločnosť Bell Helicopter z Piney Flats v štáte Tennessee. V súvislosti s týmto potenciálnym predajom nie sú známe žiadne offsetové dohody a realizácia navrhovaného predaja si nebude vyžadovať pridelenie ďalších amerických zástupcov vlády alebo dodávateľov na Slovensko. "Toto oznámenie o potenciálnom predaji sa vyžaduje v zmysle zákona a neznamená, že predaj bol uzavretý," stojí v správe.

Ministerstvo vnútra plánuje nakúpiť osem vrtuľníkov

O vyjadrenie k oznámeniu sme požiadali najprv rezort obrany, ktorého hovorkyňa nás odkázala na ministerstvo vnútra. Práve to totiž plánuje nákup vrtuľníkov pre zložky ako Horská záchranná služba, Hasičský a Záchranný zbor a Civilná ochrana.

"V prvom kole, tak ako sme povedali, chce MV SR nakúpiť 4 vrtuľníky a celkový počet bude 8. Momentálne prebieha verejné obstarávanie a súťaž môže vyhrať ktorýkoľvek z uchádzačov. Ide ale o informáciu, ktorá je stará niekoľko mesiacov, nejde teda o novinku," povedal topkám hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Ako vyplýva z jeho slov, kontrakt s konkrétnym dodávateľom teda uzatvorený nie je.

Slávnostné odovzdávanie kľúčov od
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"V cene bude zahrnutý aj servis, diely a školenia pilotov. Vrtuľníky budú rôzne a variabilné, zariadenie z jedného vrtuľníku sa bude podľa potreby dať nainštalovať aj na iný vrtuľník. Zhruba 4 až 5 vrtuľníkov bude hradených z eurofondov a zvyšok z prostriedkov štátu," dodal Lazarov.

Ako dopadne tender?

Minister vnútra Robert Kaliňák si kľúče od prvého amerického vrtuľníka Bell 429 prevzal v auguste 2015. Dva nové stroje získal rezort výmenou za svoje nepoužiteľné vrtuľníky Mi-171.

Na jeseň 2015 Úrad pre verejné obstarávanie zverejnil na svojej internetovej stránke oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na maximálne osem vrtuľníkov pre ministerstvo vnútra, ktoré sa dodnes nezrealizovalo. Predpokladaná celková hodnota nákupov na celé obdobie trvania rámcovej dohody bola 80 miliónov eur.

Už v januári minulého roka sa špekulovalo, že konečným víťazom tendra by sa mohla stať práve americká spoločnosť Bell Helicopter, no nakoniec v súťaži, kde rozhodovala najnižšia cena, skončila síce ako úspešný uchádzač, ale až druhá v poradí po talianskej Aguste Westland. Podľa zverejneného amerického vládneho dokumentu by to však mohlo vyzerať tak, že obchod je predsa len na spadnutie.

Američania schválili megaobchod: Deväť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: uvo.gov.sr)

Tragédia

Minulý rok otriasla Slovenskom tragédia, pri ktorej sa do lesa v Strelníkoch zrútila popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (ATE). Na palube najnovšieho vrtuľníka Bell 429 sa 7. septembra nachádzali: pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. Na palube zahynul aj 38-ročný pacient, ktorého mal previezť vrtuľník do nemocnice v Banskej Bystrici. Vrtuľník Bell 429, ktorý sa zrútil, bol pritom v prevádzke iba od polovice augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu