Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poprad navštívila fínska veľvyslankyňa: Absolvovala pracovné stretnutie aj s primátorom

Helena Tuuri v Poprade.
Helena Tuuri v Poprade. (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD - Do Popradu zavítala v piatok 28.apríla veľvyslankyňa Fínskej republiky na Slovensku a v Českej republike Helena Tuuri. Pracovné stretnutie s primátorom mesta Jozefom Švagerkom a viceprimátorom Igorom Wzošom absolovala v spoločnosti honorárneho konzula Fínskej republiky v Košiciach Rastislava Puchalu.

Hlavnou témou stretnutia bola pripravovaná spolupráca Popradu s fínskym Oulu.  „Asi najzaujímavejší bod, ktorý nás oboch spája je smart city a vzdelávanie, ktoré považujeme za kľúč akéhokoľvek úspechu mesta,“ uviedla fínska veľvyslankyňa. Tá po stretnutí spolu s primátorom zasadila v Poprade symbolický strom. „Zavádzame takú fínsku tradíciu, lebo tohto roku oslavujeme sto rokov od založenia Fínskej republiky a  v súvislosti s týmito oslavami sadíme stromy. Urobili sme to, keď sme oslavovali 50 rokov, aj teraz,“ doplnila veľvyslankyňa, ktorá zasadila strom aj ako symbol budúcej spolupráce.

„Rozhodli sme sa spolupracovať na rôznych úrovniach, smart city, školstvo, firmy, koncom budúceho mesiaca budeme mať veľkú konferenciu, kde privítame podnikateľov v oblasti inovácií technológií, kde sa zúčastní aj fínska strana a verím, že tie prierezy nájdeme v rôznych oblastiach a budeme sa vzájomne podporovať a hľadať cesty, ako si navzájom pomôcť,“ doplnil  primátor Popradu Jozef Švagerko.  Výber Oulu ako partnera mesta Poprad vo Fínsku práve pre oblasť smart city pochválil aj honorárny konzul Rastislav Puchala. „Oulu je považované za živé laboratórium nových technológií. Myslím, že lepšia voľba ako Oulu nemohla byť. Je to veľmi životaschopné mesto. Lepšie sme vybrať nemohli,“ uzavrel honorárny konzul Fínska v Košiciach  Rastislav Puchala. 

Viac o téme: PopradHelena Tuuri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu