Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V Trebišove spisujú petíciu: Postavte elektráreň inde!

„Tu, na mieste bývalého cukrovaru, by mala stáť tepelná elektráreň,“ ukazuje Gejza Gore z petičného výboru. Zobraziť galériu (3)
„Tu, na mieste bývalého cukrovaru, by mala stáť tepelná elektráreň,“ ukazuje Gejza Gore z petičného výboru.

TREBIŠOV - Grandiózny projekt výstavby tepelnej elektrárne v Trebišove naráža na mohutný protest. Trebišovčania sú totiž proti jej umiestneniu neďaleko obydlí. Napätie vyústilo do petície, v ktorej vyjadrilo nesúhlas už takmer 7-tisíc ľudí.

Spoločnosť, ktorá má elektráreň postaviť, svoje zámery občanom dostatočne nevysvetlila. Predtým však oslovila vedenie mesta, ktoré jej už pred rokom „v tichosti“ sľúbilo lokalitu bývalého cukrovaru. Tá sa však nachádza v blízkosti obydlí. Navyše, vedenie mesta oboznámilo občanov s projektom výstavby až na jar tohto roku, pričom na jeho pripomienkovanie mali len dva týždne.

„O projekte výstavby elektrárne sme sa vlastne dozvedeli zo stránky ministerstva životného prostredia, ktoré tento zámer pripomienkuje,“ uviedol Gejza Gore z petičného výboru proti výstavbe v danej lokalite. Nesúhlas už podporilo takmer 7-tisíc občanov. Všetci totiž namietajú proti jej umiestneniu v obytnej zóne. Elektráreň blízko obydlí podľa nich nesie aj ďalšie riziká. „Okrem priemyselnej havárie bude treba do elektrárne za 37 miliárd korún doviesť po železnici až 1,7 milióna ton uhlia ročne. To je až 27 súprav vagónov denne! Stavenisko pritom budú budovať až 5 rokov,“ dodal Gore.

Hoci odborné posudky ešte nie sú ukončené, mnohým Trebišovčanom prekáža aj to, že investor zatiaľ mlčí. Akurát zabezpečil poslancom exkurziu do podobných elektrární v Čechách. Primátor Trebišova Vladimír Anďal priznal, že aj preňho je to horúca téma: „Hladinu rozvíril samotný investor, keď mesto oboznámil so svojím návrhom postaviť elektráreň. Hoci vítame každú veľkú investíciu, nemôže byť za každú cenu. Teda proti obyvateľom a životnému prostrediu. Práve preto mám dosť vážne výhrady k výstavbe a aj k lokalite.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu